Suriname en Guyana hebben commerciële ontdekkingen van ruim USD 1 miljard

Grensverkenningsboringen daalden tot het laagste niveau sinds 2008 met slechts vijftien grensputten die werden voltooid en slechts één die een potentieel bescheiden commerciële ontdekking deed, volgens een rapport dat deze week is vrijgegeven door energiemarktonderzoek en inlichtingenbedrijf Westwood Energy. Het commerciële slagingspercentage daalde van een ongewoon hoge 41 procent in 2020 naar 31 procent in 2021, maar nog steeds hoger dan het gemiddelde van 23 procent in 2016-2018.

“Opkomende verkenning werd gedomineerd door het Boven-Krijtspel voor de kust van Suriname-Guyana, waar vier ontdekkingen van naar schatting ongeveer 1 miljard dollar aan bijdroegen”, zei Westwood. Boren met hoge impact leverde dertien potentieel commerciële ontdekkingen op en een commercieel succespercentage van 43%. Slechts zeven hiervan blijken echter >100 mmboe na het boren te zijn. Discovered resource viel tegen, van 19 miljard boe in 2020 tot 6,6 miljard boe in 2021, verdeeld over 36% olie en 64% gas. Tweeënzeventig bedrijven namen deel aan de 74 krachtige putten die in 2021 werden geboord, terwijl 38 bedrijven slechts aan één enkele put deelnamen. De meest actieve bedrijven met een hoge impact waren Exxon (13 putten), Total, Petronas & Shell (elk 9 putten). “Rosneft en BP waren echter de enige bedrijven die netto >1 miljard dollar leverden, vanwege hun blootstelling aan enkele grote ontdekkingen in Rusland. Repsol en Eni vielen uit de lijst van meest actieve bedrijven die elk aan slechts drie krachtige putten deelnamen. Beide bedrijven hebben strikte netto-nuldoelstellingen”, aldus Westwood. 2021 toonde aan dat er geen duidelijk verlies was, maar de afname van grensverkenningsboringen toont aan dat de industrie zich minder zorgen maakt over vernieuwing op de lange termijn en in plaats daarvan gericht is op snellere opbrengsten. De vooruitzichten voor boorplannen voor 2022 suggereren dat dit patroon zich zal voortzetten met naar verwachting 70-80 putten met een hoge impact die in het jaar zullen worden voltooid, een vergelijkbaar niveau als 2020/21.

“Hotspots voor boren in 2022 zullen voornamelijk in Zuid-Amerika zijn, met name in het Suriname-Guyana-bekken en voor de kust van Brazilië”, zei Westwood. “De Golf van Mexico wordt een hotspot, zowel voor de kust van de VS als voor Mexico, en er worden ook belangrijke putten verwacht in de Vlaamse Pass voor de kust van Oost-Canada.”

Het gecombineerde potentieel voor boren zonder risico (van putten die ofwel worden geboord of die als stevige of waarschijnlijke putten worden beschouwd) in 2022 wordt geschat op ~30 miljard boe, wat Westwood schat op ~8 miljard boe op risicobasis. “Dus, ondanks de energietransitie, heeft de E&P-sector tot nu toe de hoge impactbrontelling behouden. Of dit ook na 2022 zo doorgaat, is de vraag”, stelt de adviesgroep.

More
articles