Militairen kiezen niet voor overlegorgaan:

‘Er komt een vakbond, minister kan niet boven verdragen staan’

De voorzitter van de Militaire Bond, Rodney Cairo, zei gisteren in het tv-programma In de Branding, dat er wel een vakbond komt voor de militairen. Cairo stelde dat de militairen gaan voor een vakbond en niet zoals Defensie wil, voor een overlegorgaan. Cairo zei dat hij vanaf 2016 de problemen van de militairen heeft aangekaart en gezegd dat er een vakbond zou komen. “Ik heb daarom gevraagd naar onderzoek door advocaten. De grondwet, personeelswet en de rechtspositie militairen, bevatten geen restrictie op het verenigen of lidmaatschap van een vakorganisatie door functionarissen als voornoemd. Van hogere orde zijn grondrechten verdragsrechtelijk een verbindende bepaling die het recht of vakvereniging juist toekennen aan eenieder”, sprak Cairo.

Hij legde uit dat de hogere orde de grondrechten en verdagingen zijn. Er zijn volgens hem verdragen getekend waarbij de gewapende machten wel een vakbond mogen hebben. “Wat de minister zei dat het niet kan en dat er geen vakbond gaat komen, kan niet. De minister kan niet boven de verdragen staan. Geen enkel land kan boven verdragen staan. Er komt wel een vakbond”, zei Cairo resoluut.

Gary Perk, hoofdcommissaris van de vakbond, gaf aan dat hij ook was benaderd om deel te zijn van het overlegorgaan, maar de regering wil haar eigen mensen plaatsen. “Het zijn mensen die voordelen hebben gehad en wiens brood men eet, diens taal men spreekt”, stelde hij. Volgens Perk wordt er van militairen verwacht dat zij hun werk doen en niets zeggen. De bond zal volgens hem verandering daarin brengen, omdat de militair op de eerste plaats mens is.

Het leger zit volgens Cairo ‘’vol problemen’’. ‘’Die kunnen alleen opgelost worden als de militairen in het algemeen een vakbond hebben met een eerlijk bestuur dat voor ze opkomt.’’ Cairo noemde onder andere de salariëring van militairen en de voeding en huisvesting van militairen op de detacheringsposten.

‘’Ook de ziektekostenverzekering van de militairen is niks, daarin moet verandering in komen’’, stelde Cairo.

Henry Blinker, woordvoerder van de Militaire Bond, ondersteunde Cairo en zei dat de voeding van militairen op detachering slecht is. Volgens hem gaat het al jaren slecht met het leger, maar dat het nu slechter gaat, komt volgens hem vooral door de huidige situatie. Op de verwijzing naar wat er in het verleden is gebeurd toen de militairen een vakbond hadden, zei Cairo dat we nu in een ander tijdperk leven. “Wat in het verleden is gebeurd, gaat ons niet aan. Natuurlijk zijn er zaken die we streng afkeuren, maar we gaan niet focussen op het verleden, maar op de toekomst. We hebben andere ideeën en strategische plannen en in samenwerking met advocaten zijn we tot de conclusie gekomen te gaan voor een vakbond voor het leger”, stelde Cairo. Hij deelde mee dat de advocaten alleen bereid waren te helpen als de vakbond sec de belangen van de militairen zou behartigen. De bond heeft de advocaten kunnen bewijzen waarvoor hij gaat. “Er zijn statuten waarbij alles is aangegeven. We hebben ons zelf beperkt, zodat mensen in ons kunnen geloven dat we niet die richting opgaan”, aldus Cairo.

More
articles