Verband tussen niet-gevaccineerde moeders en doodgeborenen/sterfgevallen pasgeborenen

Uit onderzoek van een team van het Cork University Maternity Hospital in Ierland eind vorig jaar, is vast komen te staan dat de Delta-variant van Covid-19, impact heeft op niet-gevaccineerde moeders. Van vijf baby’s die dood geboren werden en twee pasgeborenen die kort na de geboorte overleden, bleken de moeders niet gevaccineerd tegen covid. Nieuwe richtlijnen van het Institute for Obstetricians and Gyneacologists (IOG), waarin deze bevindingen worden geciteerd, waarschuwen dat er nog geen klinische gegevens zijn over de impact van Omicron voor zwangere vrouwen. Het onderzoek volgt op studies begin vorig jaar die een klein aantal doodgeborenen in verband brachten met de Alfa-variant van het virus. Een update over zwangerschap en Covid-19 voor vrouwen in Ierland, geeft aan dat vaccinatie bescherming lijkt te bieden tegen schade aan de placenta veroorzaakt door het virus.

Bijzondere aandacht

De update beveelt vrouwen aan om bijzondere aandacht te besteden aan foetale bewegingen als ze het virus oplopen en om contact op te nemen met hun kraamafdeling. Tussen september en december vorig jaar zijn ‘’vijf foetale sterfgevallen >20 weken en twee vroege neonatale sterfgevallen in verband gebracht met de aandoening die bekend staat als Covid placentitis’’, aldus de update. Geen van de moeders was ingeënt tegen Covid-19. Deze niet-gepubliceerde bevindingen die in de richtlijn worden geciteerd, zijn afkomstig van een team in het Cork University Maternity Hospital onder leiding van professor Keelin O’Donoghue.

“Het is belangrijk om te zeggen dat dit een ongebruikelijke, maar echte complicatie is van Covid-19 tijdens de zwangerschap. Tot nu toe waren de getroffen zwangerschappen in onze en internationale gevallen niet-gevaccineerd, wat een sterk argument is voor vaccinatie tijdens de zwangerschap”, vertelde mevrouw O’Donoghue aan de Irish Examiner.

“We hopen dat we door het geven van duidelijke informatie en door nauwlettender toezicht op door Covid-19 getroffen zwangerschappen, toekomstige sterfgevallen kunnen voorkomen.” De begeleiding van het IOG stelt dat er nog geen klinische gegevens zijn over Omicron en zwangerschap. “Er wordt echter verwacht dat het hetzelfde potentieel heeft om placentitis te veroorzaken, in ieder geval bij de niet-gevaccineerde bevolking”, aldus de update. De richtlijn die door de Health Service Executive (HSE) zal worden gepubliceerd, beveelt aan dat vrouwen met het virus worden beoordeeld met CTG-monitoren en niet alleen met echografie tijdens de latere zwangerschap.

Risico’s voor de baby

Analyse van meerdere onderzoeken vond risico’s voor de baby, zelfs wanneer de covid-infectie van de moeder mild is, aldus de richtlijnen. Het risico op foetale sterfte bleek te variëren van 0,5 procent tot 2 procent. Sinds juli 2021 heeft Nederland dertien doodgeboorten gemeld die direct worden toegeschreven aan de beschadiging van de placenta door het coronavirus.

“De onderzoekers beschrijven placenta-necrose en ontsteking vergelijkbaar met de placenta-ontsteking beschreven in de Ierse en Amerikaanse gevallen. Geen van de moeders die deze doodgeboorten hadden, was gevaccineerd.” De onderzoeken geven aan dat doodgeboorten binnen 7 tot 21 dagen na infectie lijken te gebeuren. Een recent Amerikaans rapport beschrijft ook Delta-variant Covid-placentitis bij twee doodgeborenen, waarbij geen van beide moeders was gevaccineerd.

 

Afzonderlijke beoordeling

Een afzonderlijke beoordeling, geleid door dr. Brendan Fitzgerald, afdeling Pathologie van het Cork University Hospital, onderzocht zes gevallen van doodgeboorte die eerder begin 2021 waren geïdentificeerd. Alpha was vorig jaar tussen januari en mei de dominante variant. Tot dan toe waren de vroege angsten over verbanden tussen het virus en doodgeborenen ongegrond gebleken. Deze studie richtte zich op een miskraam van één seconde in het trimester en zes doodgeboorten in Ierland die verband hielden met schade aan de placenta. Ze ontdekten dat Alpha “in verband werd gebracht met een verhoogd risico op foetale sterfte” in vergelijking met de oorspronkelijke stam uit Wuhan. In deze beoordeling wordt opgemerkt dat de situatie tijdens de Alpha-golf “op gespannen voet” stond met wat in 2020 werd gezien.

Drie vrouwen hadden een laag aantal bloedplaatjes, wat volgens de studie kan betekenen, dat deze aandoening als waarschuwingsteken kan worden gebruikt. Ondertussen benadrukte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gisteren, dat er ‘’groeiend bewijs’’ is dat mRNA-vaccins geen zwangerschapscomplicaties veroorzaken na een beoordeling van ongeveer 65.000 geboorten. “De beoordeling vond geen enkel teken van een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties, miskramen, vroeggeboorten of nadelige effecten bij de ongeboren baby’s na mRNA Covid-19-vaccinatie”, aldus de EMA. In Ierland wordt het mRNA-vaccin van Pfizer aangeboden aan zwangere vrouwen.

More
articles