VHP herdenkt 73-jarig bestaan

Zondag 16 januari 2022, heeft de Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) haar 73-jarig bestaan herdacht. De VHP werd opgericht op 16 januari 1949, onder de naam ‘Verenigde Hindostaanse Partij’ (VHP), ter bevordering van het nationaal welzijn van het Surinaamse volk. In november 1973, werd de naam van de partij gewijzigd in ‘Vooruitstrevende Hervormings- Partij’, teneinde de partij toegankelijk te maken voor het brede publiek, dus voor alle Surinamers.

De legendarische leider Jagernath Lachmon was de oprichter, tevens eerste voorzitter van de VHP, tot 18 oktober 2001, de heer Jnan Adhin van 19 oktober 2001 tot 22 december 2001, de heer Ramdien Sardjoe van 2001-tot 2011 en daarna de heer Chandrikapersad Santokhi tot op heden. Op zaterdag 15 januari 2022 werden op het Presidentieel Paleis partijleden gedecoreerd, voor bewezen trouwe diensten aan de partij en land en volk.

Het 73-jarig bestaan van de partij werd op 16 januari vanwege de covid-situatie op aangepaste wijze herdacht. Op het partijterrein van De Olifant werd bij het standbeeld van de oprichter, wijlen Jagernath Lachmon, een krans gelegd. In het bijzijn van de voorzitter van de partij, Chan Santokhi, leden van het dagelijks bestuur, voorzitter van het partijcongres alsook de ere- voorzitter, werd door geestelijken dank en zegen uitgesproken.

Voorzitter Santokhi sprak onder anderen de partijstructuren en partijleden toe. Deze toespraak was ook virtueel te volgen. Santokhi zei dat de partij midden in de samenleving staat, in een proces van hervorming en innovatie, met sociaal-maatschappelijke ondersteuning van relevante groeperingen uit de samenleving. ‘’De verantwoordelijkheid die het volk de VHP heeft gegeven en die vertaald is geworden in 20 zetels, spreekt boekdelen. Maar we gaan niet weg voor die verantwoordelijkheid”, aldus de voorzitter. Volgens Santokhi, is de VHP een partij die Suriname gaat redden. ‘’De regering, waar de VHP deel van uitmaakt, is erin geslaagd de neergang in de economie en samenleving te stoppen, en is bezig de neergang om te buigen, naar economische groei’’, aldus Santokhi. Hij sprak ook over de officiële start van de politieke campagne naar 2025 toe, waarbij gewerkt moet worden op twee sporen: een traject van de VHP als partij en een regeertraject. ‘’Hierbij moet worden doorgegaan met wat de partij de verkiezingswinst heeft bezorgd, de Orange Movement. Extra aandacht moet worden besteed aan binding, diversiteit en landelijke positionering’’, aldus Santokhi. Bij het regeertraject staat duurzame ontwikkeling voorop. ‘’Het is de regering na anderhalf jaar gelukt van een bankroet land een land te maken met besparingen en dit door eigen kracht en kader. Gefocust zal worden op projecten die merkbaar zullen zijn voor de samenleving. In dat kader zijn er twaalf beleidsdomeinen, waar ministers verantwoordelijk voor zullen zijn, ondersteund door technisch kader.’’

De hernieuwde website van de VHP werd officieel gelaunched. De voorzitter gaf ook aan, dat binnen niet al te lange tijd de partij zal beschikken over eigen televisie-, radio- en sociale mediakanalen. Zodra de covid-situatie het toelaat, zal de partij weer huis aan huis en wijkbezoeken afleggen. De gemeenschap zal op adequate wijze op de hoogte worden gehouden van de projecten die worden uitgevoerd en die gepland staan.

More
articles