Olieprijs bereikt hoogste punt in zeven jaar

Benchmark-olieprijzen klommen dinsdag naar het hoogste niveau sinds 2014 als mogelijke verstoring van de bevoorrading na aanvallen in het Midden-Oosten van de Golf, dat de toch al krappe aanbodvooruitzichten nog versterkten. Aandelen op ruwe Brent-olie stegen met USD 1,02 of 1,2% tot USD 87,50 per vat tegen 0924 GMT, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-aandelen met USD 1,36 of 1,6% stegen tot USD 85,18 per vat. Op maandag was de handel rustig, omdat het een Amerikaanse feestdag was. Beide benchmarks bereikten dinsdag hun hoogste niveau sinds oktober 2014.

Bezorgdheid over de bevoorrading is deze week toegenomen nadat de Houthi-groep vanuit Jemen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aanviel, waardoor de vijandelijkheden tussen de aan Iran gelieerde groep en een door Saudi-Arabië geleide coalitie escaleerden. Na het lanceren van drone- en raketaanvallen die explosies in brandstoftrucks veroorzaakten en drie mensen doodden, waarschuwde de Houthi-beweging dat ze zich op meer faciliteiten kon richten, terwijl de VAE zei dat ze zich het recht voorbehouden om “te reageren op deze terroristische aanslagen”.

VAE-oliebedrijf ADNOC zei dat het bedrijfscontinuïteitsplannen had geactiveerd om een ononderbroken levering van producten aan zijn lokale en internationale klanten te garanderen na een incident in zijn Mussafah-brandstofdepot. Wat ook bijdraagt aan de geopolitieke prijspremies, zijn de toenemende spanningen tussen OPEC+-lid Rusland en Oekraïne. Bovendien worstelen sommige producenten binnen de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) om hun toegestane capaciteiten op te pompen, als gevolg van onder investering en uitval, in het kader van een overeenkomst met Rusland en bondgenoten om elke maand 400.000 vaten per dag toe te voegen.

“De consensus is dat de situatie in de nabije toekomst niet zal verbeteren en dat de groei van de vraag naar olie samen met aanbodbeperkingen, onvermijdelijk leidt tot een strakkere oliebalans”, zei PVM-analist Tamas Varga. Analisten van Goldman Sachs zeiden dat ze verwachten dat de olievoorraden in de OESO-landen tegen de zomer tot het laagste niveau sinds 2000 zouden dalen, en dat de prijs van Brent-olie later dit jaar zou stijgen tot USD 100.

Bron: Reuters

More
articles