WHO beveelt nieuwe medicijnen aan tegen Covid-19

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zeer recentelijk twee nieuwe geneesmiddelen voor een covid-behandeling aanbevolen. Deze medicijnen zullen volgens de WHO, meer mogelijkheden bieden voor de behandeling van Covid-19. “De mate waarin deze medicijnen levens zullen redden, hangt af van hoe algemeen verkrijgbaar en betaalbaar ze zullen zijn”, aldus de WHO.

Het eerste medicijn, Baricitinib, aanbevolen door de WHO in juli 2021, is voor patiënten bestemd met ernstige of kritieke Covid-19. Het maakt deel uit van een klasse geneesmiddelen, die Janus-kinaseremmers (JAK-remmers) worden genoemd en die de overstimulatie van het immuunsysteem onderdrukken. De WHO beveelt ook aan, het medicijn samen met corticosteroïden te geven. Baricitinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Het biedt een alternatief voor andere geneesmiddelen tegen artritis, interleukine-6-receptorblokkers genaamd.

De WHO heeft ook voorwaardelijk het gebruik van een monoklonaal antilichaam, Sotrovimab, aanbevolen voor de behandeling van milde of matige covid bij patiënten met een hoog risico op ziekenhuisopname. Dit omvat patiënten die ouder zijn, immuun gecompromitteerd zijn, met onderliggende aandoeningen zoals diabetes, hypertensie en obesitas onderzoekingen, en patiënten die niet zijn gevaccineerd.  De aanbevelingen zijn gebaseerd op bewijs van zeven onderzoeken waarbij meer dan 4.000 patiënten met niet-ernstige, ernstige en kritieke covid-besmettingen betrokken waren. De twee nieuw aanbevolen geneesmiddelen Baricitinib en Sotrovimab zijn aangeboden voor de prekwalificatie van de WHO, die de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid beoordeelt van prioritaire gezondheidsproducten om de toegang in landen met lagere inkomens te vergroten.

De WHO is in gesprek met de fabrikanten om de wereldwijde leveringscapaciteit en duurzame toegang tot de nieuw aanbevolen therapieën veilig te stellen. De instantie Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) Therapeutics, werkt samen met farmaceutische bedrijven om uitgebreide toegangsplannen te zoeken voor lage- en middeninkomenslanden, zodat deze behandelingen snel overal kunnen worden ingezet, niet alleen in rijke landen. Daarenboven wil de ACT-A ook het licentiebereik uitbreiden om de producten betaalbaarder te maken.

 

More
articles