WHO: ‘Wereldwijde dreiging Omicron-variant blijft een hoog risico vormen’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zeer recentelijk gewaarschuwd dat de Omicron-variant een zeer hoog risico blijft vormen.

“De snelle verspreiding kan zelfs leiden tot een aanzienlijk aantal sterfgevallen onder de meest kwetsbare groepen”, aldus de WHO. Aan het begin van deze maand werden er wereldwijd meer dan 9,5 miljoen nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is een stijging van 71 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Het aantal sterfgevallen daalde echter met 10 procent. “Ten eerste blijft het wereldwijde risico op besmettingen covid-19 over het algemeen erg hoog.en tweede geven de huidige gegevens aan, dat de Omicron-variant een aanzienlijk groeivoordeel heeft ten opzichte van Delta-variant, hetgeen leidt tot een snelle verspreiding”, aldus de WHO.

De WHO stelde dat een snelle toename van het aantal besmettingsgevallen, kan leiden tot een toename van ziekenhuisopnames. Vervolgens wordt er weer een druk op de gezondheidsstelsels gezet, waardoor het ook kan leiden tot aanzienlijke morbiditeit, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen. De WHO verklaarde eveneens, dat de wereldwijde dreiging van de Omicron-variant afhangt van vier factoren.

De eerste is de mate van overdracht van de variant, evenals hoe goed vaccins en eerdere besmettingen beschermen tegen infectie, overdracht, klinische ziekte en overlijden.

Het vermogen van de Omicron-variant om zich snel te verspreiden, hangt volgens de WHO nog steeds van af hoe Omicron zich verhoudt tot andere varianten.

More
articles