Olieprijs zal waarschijnlijk niet boven USD 100 stijgen

De in het VK gevestigde adviesgroep Wood Mackenzie zegt, dat het onwaarschijnlijk is dat de olieprijs dit jaar gedurende een aanhoudende periode boven USD 100 per vat (bbl) zal stijgen. “Onder het zorgvuldige beheer van OPEC+ is de markt in 2022 weer in evenwicht volgens onze voorspellingen”, zegt Simon Flowers, voorzitter, hoofdanalist en auteur van The Edge. Flowers zei, dat de vraag in het derde kwartaal met 4,5 miljoen b/d zal toenemen tot 100 miljoen b/d vóór de pandemie, terwijl het aanbod met 4,8 miljoen b/d stijgt, ongeveer de helft ten opzichte van OPEC+.

“Impliciete voorraden laten een overschot zien in het eerste kwartaal van 2022. We verwachten geen tekort aan aanbod. Onze voorspelling is dat Brent gemiddeld 70 dollar per vat zal bedragen, iets lager dan 2021,’ merkte hij op. Met betrekking tot risico’s zei Flowers dat WoodMac, vanwege de impact van het coronavirus en zijn varianten, de vraag in 2022 al met bijna 0,1 miljoen b/d heeft teruggebracht. De adviesgroep verwacht niet dat de sancties tegen Iran in 2022 worden opgeheven, maar binnen enkele maanden kan tot 1 miljoen b/d ruwe olie weer op de markt komen.

Wat betreft geopolitiek: Flowers zei dat Rusland/Oekraïne, China/Taiwan en Wit-Rusland/Polen/EU potentiële brandhaarden zijn die de markten kunnen doen schrikken. Niet-OPEC-bevoorrading zal ertoe leiden dat landen zoals Guyana in 2022 zullen bijdragen aan de wereldwijde productie. ExxonMobils Liza Phase 2-ontwikkeling zal binnenkort van start gaan, waardoor de totale productie dit jaar voor de Zuid-Amerikaanse provincie op ongeveer 340.000 vaten olie per dag komt.

More
articles