Enorme oliebronnen in het Suriname-Guyana bekken

Guyana en Suriname zijn al geruime tijd naar voren gekomen als de twee meest belovende olieproducerende landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Volgens de voormalige Chief Executive Officer (CEO) van Staatsolie, Rudolf Elias, hebben Suriname en Guyana veel mooie, schone lichte oliën en veel gas. Elias denkt dat zowel Suriname als Guyana de komende 100 jaar olieproducenten zullen zijn.

Suriname

Onlangs werd bekend dat de eerste producten van een multi-client seismische campagne voor de kust van Suriname, vanaf april 2022 beschikbaar zullen worden gesteld. Het 3D-onderzoek dat in november van start ging, grenst aan het productieve blok 58 en zal de opwaartse delen van dezelfde Boven-Krijt-kanaalsystemen beslaan, waarvan bewezen is dat ze succesvol zijn. Fase 1 omvat 11.100 vierkante kilometer nieuwe 3D seismische data-acquisitie en 3.000 vierkante kilometer 3D seismische dataverwerking. De overname zal worden uitgevoerd door de BGP Prospector. CGG zal al deze multi-clientgegevens verwerken in zijn ondergrondse beeldvormingscentrum in Houston met behulp van een hoogwaardige workflow voor dieptebeeldvorming, inclusief zijn eigen technologieën: Time-Lag Full-waveform Inversion (TLFWI) en High-frequency FWI Imaging. Het ondiepe offshore-areaal van Suriname omvat drie onlangs toegekende blokken, en het huidige open areaal zal worden aangeboden in een concurrerende biedronde voor 2023. De nieuwe seismische gegevens van de multi-clientprogramma’s van het consortium zullen een grote rol spelen bij het nauwkeurig afbakenen van de vooruitzichten en het potentieel van dit onderontwikkelde gebied.

Guyana

Een analyse geschreven door The Value Portfolio, gepubliceerd op crowd-sourced contentserviceprovider Seeking Alpha, stelt dat Guyana een game-changer is en een nieuw tijdperk voor ExxonMobil definieert met momenteel ontdekte activa die bijna 11 miljard vaten raken, verspreid over ongeveer 100 mijl. Het bedrijf beweegt zich richting 1 FPSO/jaar in 2024, in lijn met zijn schatting van 10 FPSO-pieken. Exxons design-one, build-many-benadering, leidt tot sterke efficiëntieverbeteringen met USD 35/barrel break-even (Brent) voor Liza Phase 1 en USD 25/barrel break-even (Brent) voor Liza Phase 2. Payara zal naar verwachting een break-even hebben op USD 32/ vat en Yellowtail zal naar verwachting USD 29 / vat zijn voor investeerders.

“Op de lange termijn verwachten we een break-even van USD 27-29/vat voor de lange termijn FPSO’s van het bedrijf. De eerste drie ontwikkelingsprojecten van het bedrijf (Liza Fase 1 – (100.000 vaten/dag USD 35/ p. vat, Liza Fase 2 – 220k vaten/dag USD 25/ p. vat, Payara – 200k vaten/dag USD 32/ p. vat) hebben een gewogen gemiddelde van USD 29,6 / vat”, aldus The Value Portfolio. “We verwachten extra kostenverbeteringen om het naar ons bereik van USD 27-29 te brengen, gezien Liza Phase 1 als het project met de hoogste kosten en de helft van de omvang.”

Als het bedrijf eerdere FPSO’s omleidt naar latere projecten zodra de reserves zijn gebruikt, kunnen de kapitaalkosten voor toekomstige putten veel lager zijn (mogelijk in de hoge USD 10 per vat, aangezien Payara USD 15 per vat aan initiële kapitaalkosten heeft). “ExxonMobil’s eigen richtlijn is voor ongeveer 2,1 miljoen vaten/dag in productie met een break-even van ongeveer USD 28/vat”, aldus de analyse.

Guyana heeft ook een aanzienlijk potentieel op lange termijn, buiten de initiële richtlijnen van ExxonMobil om. Het bedrijf heeft uitgebreide 3D-seismische gegevens gebruikt en geboord naar wat het ziet als talrijke reservoirs met een hoog potentieel, waarbij het gemiddeld 500 miljoen vaten per ontdekking vond met een slagingspercentage van 90% in geboorde putten. De analyse wijst erop dat de productiecapaciteit tegen 2027 zal groeien tot 1,3 miljoen vaten per dag over 6 FPSO’s. “Deze FPSO’s pakken ongeveer 4 miljard vaten aan totale hulpbronnen aan. Dat betekent ruwweg 700 miljoen vaten aangepakte hulpbron per FPSO met een reservelevensduur van tien jaar.”

 Bron: Oilnow.gy

More
articles