Olie zakt van hoogste niveau in een maand

De olieprijzen verloren donderdag terrein en daalden van het hoogste niveau in meer dan een maand nadat de brandstofvoorraden in de VS stegen door de afnemende vraag. De wereldwijde benchmark voor ruwe Brent-futures daalde 63 cent, of 0,8%, tot  USD 80,17 per vat, vanaf 0727 GMT. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures verloren 58 cent, of 0,8%, tot USD 77,27 per vat.

De voorraden ruwe olie in de VS daalden vorige week, terwijl de benzinevoorraden met meer dan 10 miljoen vaten stegen, de grootste wekelijkse stijging sinds april 2020, omdat de voorraden bij raffinaderijen toenam als gevolg van een verminderde vraag naar brandstof. “De impliciete vraag naar producten, met name naar benzine, daalde, wat suggereert dat het publiek voorzichtig was met reizen in de nasleep van de stijgende gevallen van de Omicron-variant”, zei Caroline Bain, hoofd grondstoffeneconoom bij Capital Economics.

“Deze angsten zullen waarschijnlijk nog een paar weken aanhouden.” De Verenigde Staten meldden maandag bijna 1 miljoen gevallen van Covid-19 en vestigden daarmee een wereldwijd record omdat de verspreiding van de Omicron-variant geen tekenen van vertraging vertoonde, terwijl zware sneeuwval ook het verkeer verstoorde. Ook de notulen van een vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve die aantoonde dat beleidsmakers de rente sneller zouden kunnen verhogen dan de markten hadden verwacht, wogen op risicovollere activa zoals olie.

Op woensdag klommen Brent- en WTI-futures naar hun hoogste punt sinds eind november, nadat een besluit van OPEC+ om de voorraden te vergroten, een teken was van de afnemende bezorgdheid over een groot overschot in het eerste kwartaal. OPEC+, een groep die leden van de Organisatie van de Olie-exporterende Landen, Rusland en andere producenten omvat, is dinsdag overeengekomen om in februari nog eens 400.000 vaten per dag (bpd) toe te voegen, zoals het sinds augustus elke maand heeft gedaan.

“Onze referentiecase gaat er nu van uit dat de alliantie de resterende 2,96 miljoen bpd aan olieproductieverminderingen tegen september 2022 volledig zal afbouwen”, zeiden analisten van JP Morgan.

“Er is ondanks Omicron, genoeg vraag, maar gezien de lage voorraden en toenemende marktkwetsbaarheid voor verstoringen van de levering, zien we de behoefte aan meer OPEC+-vaten”, zei de bank. JP Morgan voorspelde dat de Brent-prijs in 2022 gemiddeld USD 88 per vat zal bedragen, vergeleken met USD 70 vorig jaar. Ondertussen hervatte de 590.000-bpd Keystone-oliepijpleiding van TC Energy woensdag haar activiteiten na een eendaagse sluiting, zei het bedrijf, terwijl delen van West-Canada worstelden met ijskoud winterweer.

Bron: Reuters

More
articles