Olie trapt 2022 op hoog niveau af

De olieprijzen verstevigden vandaag, maandag 3 januari 2022 toen de markt 2022 met een positieve noot begon, met leveranciers in focus voorafgaand aan de OPEC + -bijeenkomst van dinsdag, hoewel de stijgende covid-gevallen de vraag bleven aantasten. Brentolie voegde 56 cent, of 0,72%, toe tot USD 78,34 per vat, vanaf 0710 GMT. De aandelen op ruwe olie in West Texas Intermediate stegen 52 cent, of 0,69%, tot USD 75,73 per vat. “Door de krappere aanvoer uit Libië voorafgaand aan een bijeenkomst van de Organisatie van Olie-exporterende Landen en Bondgenoten (OPEC+), bleven de marktsentimenten positief”, zegt Abhishek Chauhan, hoofd Grondstoffen bij Swastika Investmart Ltd.

Het Libische staatsoliebedrijf zei zaterdag dat de olieproductie van het land een week lang met 200.000 vaten per dag zou worden verminderd als gevolg van onderhoud aan een hoofdpijpleiding tussen de Samah- en Dahra-velden. Ondertussen zal de OPEC+ waarschijnlijk vasthouden aan hun plan om in februari 400.000 vaten per dag toe te voegen, aldus vier bronnen. Vorig jaar stegen de olieprijzen met ongeveer 50%, gestimuleerd door het wereldwijde economische herstel van de covid-pandemie en de terughoudendheid van de producenten, zelfs toen infecties wereldwijd recordhoogten bereikten.

Amerikaanse gezondheidsexperts waarschuwden Amerikanen om zich voor te bereiden op ernstige verstoringen in de komende weken, waarbij het aantal besmettingen waarschijnlijk zal verslechteren als gevolg van toegenomen vakantiereizen, nieuwjaarsvieringen en heropening van scholen na winterpauzes. Olieanalisten hebben hun prijsvoorspellingen voor 2022 verlaagd, aangezien de Omicron-variant een obstakel vormt voor het herstellen van de vraag naar brandstof en het een risico is op een aanbodoverschot naarmate producenten meer olie pompen, zo bleek uit een peiling van Reuters op vrijdag.

Een onderzoek onder 35 economen en analisten, voorspelde dat Brent-olie in 2022 gemiddeld USD 73,57 per vat zou bedragen, ongeveer 2% lager dan de consensus van USD 75,33 in november. Het is de eerste verlaging van de prijsvoorspelling voor 2022 sinds de peiling van augustus. Verwacht wordt dat de Amerikaanse ruwe olie in 2022 gemiddeld USD 71,38 per vat zal bedragen, tegenover de consensus van USD 73,31 van vorige maand.

Amerikaanse energiebedrijven hebben voor een record van 17 maanden op rij olie- en aardgasplatforms toegevoegd, omdat hogere prijzen sommige boormachines terug naar de put lokten na de door het coronavirus veroorzaakte daling van de vraag vorig jaar. De productie van ruwe olie in de Verenigde Staten steeg in oktober tot 11,47 miljoen vaten per dag, een stijging van 6% ten opzichte van een maand eerder, aangezien de productie in de Golf van Mexico toenam toen de regio herstelde van orkanen, volgens een maandelijks rapport dat donderdag is uitgegeven door de Energy Information Administration. Bron: Reuters

More
articles