Medisch directeur Panday-Gopisingh: ‘Op ICU wordt er nog steeds gevochten om levens te redden’

Mevrouw Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van het ‘s Lands Hospitaal heeft de samenleving gisteren tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie opgeroepen tot solidariteit, wanneer het om vaccineren gaat.  “Te vroeg juichen zit er echter nog niet in.  Er worden nog steeds te veel mensen in behoorlijk slechte toestand in de ziekenhuizen opgenomen, terwijl er op de Intensive Care Units (ICU) nog steeds om mensen hun leven gevochten wordt”, benadrukte Panday. Zij vertelde, dat bijvoorbeeld Portugal een zodanig niveau van gevacccineerden heeft bereikt dat mondkapjes niet meer verplicht zijn.

Daarbij stelde Panday, dat een groot percentage van ouderen gevaccineerde is. Volgens de medisch directeur veroorzaakt dit een grote positieve verandering; de druk op de ziekenzorg zal er namelijk niet meer zijn en de zorgmedewerkers raken ook niet meer overbelast.

Panday vertelde, dat ofschoon er al drie weken een dalende trend geconstateerd, positieven nu wel vaker in het ziekenhuis opgenomen worden, in plaats van dat zij thuis aan een zuurstofconcentrator gekoppeld worden. Volgens Panday waren er de afgelopen weekenden, geïnfecteerde mensen die opgenomen moesten worden. “Bijkans 20% van de besmette mensen moest in het ziekenhuis behandeld worden. Bij klachten, zal er nu dan zoveel mogelijk getest moeten worden.

Alleen dan weten wij, hoeveel mensen besmet zijn in de hele samenleving”, stelde Panday. Het komt volgens Panday ook voor dat mensen soms twee keer achter elkaar gaan swabben.

Volgens Panday is dit niet nodig en ook niet wenselijk. “Het geeft een vertekend beeld bij de registratie en verandert ook niets aan situatie van de persoon.  Hierdoor kan het testmateriaal ook sneller opraken”, aldus Panday.

door Charelle Gill

 

More
articles