DNA-leden willen duidelijkheid over onderwijsproces binnenland

VHP-parlementariër Reshma Mangre, ging tijdens de voorzetting van de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), in op de actuele vraagstukken rondom het onderwijs. Mangre wil dat onderwijsminister Marie Levens, meer informatie geeft over het onderwijs in het binnen. Mangre vraagt zich af, of de scholen zal zijn aangevangen en of alle scholen reeds zijn voorzien zijn van nodige middelen. Ronny Asabina (BEP), stelde dezelfde vraag. Ook hij wil weten of het onderwijs in het achterland is opgepakt. Mangre vroeg ook verduidelijking over de procedure voor het 9e en 10e leerjaar. Met de zeer beperkte middelen die ter beschikking zijn, wordt er volgens minister Levens, ‘’alles aan gedaan om de VOJ- en VOS-scholen maandag aanstaande open te stellen’’.

Levens: ‘’Wanneer twee of vijf scholen in het binnenland nog niet gestart zijn, betekent het niet dat alle scholen gesloten zijn. De andere zijn wel gestart. Er zijn altijd redenen voor bepaalde dorpen waarbij je niet per se kan starten met het onderwijsproces.” Volgens Levens zijn alle scholen in Suriname in kaart gebracht en geanalyseerd. Zij benadrukte, dat het MinOWC nadrukkelijk weet welke scholen aangedaan moeten worden. ‘’Ik nodig uit bij de begrotingsbehandeling te pleiten voor een enorm groot bedrag dat nodig is om alle scholen te repareren. Dit is het grote vraagstuk waarmee MinOWC zit”, stelde Levens.

De minister zei voorts, dat de vraagstukken met betrekking tot schoolvervoer in behandeling zijn. Er is volgens Levens, een commissie die samen met het ministerie van TCT, het MinOWC en de AdeKUS, een volledig project heeft ontwikkeld voor gratis schoolvervoer.

‘’Echter hebben wij een voorstel dat op tafel ligt dat geld zal kosten. Het is niet dat we niet weten hoe het moet, maar alles dat momenteel op het ministerie geschiedt, wordt uit het hoofd gedaan.” Levens verzekerde, dat zaken vlotter afgehandeld zullen worden, indien er automatisering komt. De bewindsvrouw benadrukte ook, dat enkele zaken moeizaam afgehandeld worden, gezien MinOWC enorm veel schulden heeft. ‘’Ik betaal de achterstallige schulden aan de bedrijven, maar tijdelijk worden er ook andere wachters ingehuurd.”

door Orsilia Dinge

 

More
articles