Volksgezondheid moet gewaarborgd zijn

Minister Ramadhin van Volksgezondheid heeft in het radioprogramma ABC verklaard, dat de situatie in Nederland, scherp aan het veranderen is; de stijgingen van COVID-19 in Nederland, zijn schrikbarend. In samenwerking met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft Ramadhin enkele maatregelen getroffen om de gezondheid van de Surinaamse mens ten aanzien van COVID-19 te waarborgen. In samenspraak met de regering, is er een besluit genomen om de vliegverbinding met Nederland open te houden, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De passagiers dienen te beschikken over een negatieve PCR-test, die niet ouder mag zijn dan 48 tot 72 uur, een reservering bij een in Suriname aangewezen quarantainehotel, verder een reisverzekering waar COVID-19 dekking in vermeld staat. Indien de passagiers geen reisverzekering hebben, zullen zij zich moeten committeren door middel van een verklaring, waar de passagiers zich garant voor zullen stellen voor de eventuele kosten die gemaakt zullen worden door besmetting van COVID-19 in Suriname.

Ook zei hij, dat de voorwaarden ingelast zijn, om de import vanuit Nederland, van COVID-19 naar Suriname, te minimaliseren.

“Met als doel, de gezondheidszorg van ons land te beschermen tegen COVID-19’’, benadrukte Ramadhin.

Uit de passagierslijsten, die Ramadhin toegezonden kreeg van het BOG, is gebleken dat er van de 160 personen, die naar Suriname zijn gekomen, maar 10 waren, die een reservering voor quarantaine geplaatst hadden.

Ramadhin zei dat de overige personen, zich geen quarantaine hotel konden permitteren. Volgens Ramadhin is er ook een optie aangeboden voor thuisquarantaine, de passagiers moeten dan wel, voor de beveiliging betalen. “Wij doen dit niet om de mensen te pesten, maar om er zeker van te zijn, dat ze hun verblijfplaats niet verlaten. Wij zijn genoodzaakt, de controle op de quarantaine die plaats moet vinden, een bewakingsbedrijf in te huren’’, aldus Ramadhin. Het beveiligingsbedrijf heeft al eerder quarantaineoperaties uitgevoerd en men zal SRD 5.076 voor tien dagen moeten neertellen. Momenteel zijn er 6 mensen, die uit Nederland zijn gekomen, positief getest op het COVID-19 virus.

“Als wij niet snel ingrijpen, zullen wij meer COVID importeren en als wij de besmettingen gewoon vrij laten in de samenleving, krijgen en staan wij aan het begin van de derde golf van COVID -19” aldus Ramadhin. Echter is er sinds afgelopen vrijdag 2 oktober, voldoende informatie verstrekt ten aanzien van de samengestelde alternatieven. Verder is er goed overleg gepleegd met de reisbureaus en de luchtvaartmaatschappijen. De mensen die van plan waren om naar Suriname te komen, zijn ook in het weekend, door de reisbureaus gecontact, om de alternatieven duidelijk te maken. Volgens Ramadhin heeft een aantal mensen, de aangeboden alternatieven getekend. De mensen, die de alternatieven hebben geweigerd, mochten niet naar Suriname komen. “Wij hebben hard gewerkt om van de 1000 COVID-19 besmettingen te komen naar dit punt. Als overheid, staan wij het niet toe, dat wij onverantwoordelijke mensen binnenhalen, die doen wat zij willen”, benadrukte Ramadhin

More
articles