Politie gaat optreden tegen covid-overtreders

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, de waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) Radjesh Ori en de districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga (dc) hebben gisteren tijdens de COVID-19 persconferentie, de actuele stand van zaken bekendgemaakt. Ori en Ramadhin lieten met behulp van beeldmateriaal zien hoe de stand van zaken, de afgelopen dagen was. “In Sarmacca, Jarikaba zijn er momenteel veertien actieve gevallen en het gaat daar om een cluster waarbij de mensen, die positief zijn getest op COVID-19, hadden deelgenomen aan een uitvaart. In Saramacca is er een piek, waarbij er weer gesproken kan worden van een uitbraak’’, aldus Ori. Als men zich niet aan de protocollen houdt, zal de politie conform de wet, optreden en overtreders bekeuren.

Een groot aantal personen in Apoera is positief getest op COVID-19. Apoera heeft momenteel 66 actieve positieven en volgens Ori, hebben wij in alle districten besmettingen gehad, waarbij mensen positief zijn getest op COVID-19. De dc heeft in samenspraak met de plaatselijke politie en de ressortcommandant, de maatregelen in het ressort verscherpt. De openingstijden van winkels in Saramacca zijn teruggebracht en de deuren moeten om 19.00 uur weer dicht, ook de samenscholing is verboden.

Ramadhin heeft zaterdag, tijdens een spoedconferentie meegedeeld, dat ook een vrouw besmet was geraakt, na een ATM bezocht te hebben. Volgens Ramadhin is het ook mogelijk, besmet te kunnen raken door een ATM-machine te bedienen. Volgens Ramadhin kunnen hoestende en niezende mensen, ATM-machines besmetten. Ramadhin riep de samenleving daarom op, gebruik te maken van een handschoen en handsanitizer.

“Wij zijn huiverig met betrekking tot de situatie in Nederland, er wordt met een vergrootglas naar de situatie gekeken”, benadrukte Ramadhin. De vluchten die naar Suriname komen, worden onder bepaalde voorwaarden toegestaan, namelijk de toepassing van de negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 48 tot 72 uur, een reisverzekering en een boeking in een hotel. Accommodatie zal tussen de 45 en 140 US-dollar per overnachting kosten. Volgens Ramadhin is er ook een mogelijkheid voor thuisquarantaine. Als men aan thuisquarantaine wil doen, zal het BOG eerst een inspectie moeten doen, dat er niemand anders in de woning woonachtig is en dat er iemand is, die de noodzakelijke zaken vooraf zal regelen. Passagiers zullen wel SRD 5.076 moeten neertellen voor de aangestelde bewakingsdienst. Terwijl het verboden is om uit huis te gaan, is dat in drie concrete gevallen volgens Ramadhin, wel gebeurd. Door een bewakingsdienst aan te stellen, is de overheid er dan verzekerd van, dat de mensen zich aan de regels houden en niet de woning zullen verlaten. De quarantainebewaking wordt uitgevoerd door de Blittz Beveiliging.

Ramadhin toonde tijdens de persconferentie, beeldmateriaal waarop te zien is hoe mensen zich op de openbare weg gedragen. Aan de hand hiervan vroeg hij de samenleving, verantwoordelijker te zijn en zich aan de maatregelen te houden. “Terwijl wij zien dat de situatie stabiel is in Suriname, zien wij toch ook, dat de samenleving weer vraagt om aanscherping van maatregelen. Ons openbaar vervoer is weer gestart, de scholen zijn weer gestart, wij zijn nog niet eens een week verder en we zien ook deze ontwikkelingen, dus daarom maak ik mij ongerust over deze ontwikkeling in Suriname”, benadrukte Ramadhin. Hij zei dat wij momenteel niet de capaciteit hebben om mensen op grote schaal te testen. De testen worden bewaard voor mensen die zich aanmelden bij de drive-by swaps, de mensen die via hun huisartsen worden aangemeld en andere personen die verplicht getest moeten worden. “Wij hebben een schaarste aan disposables, er is geen schaarste aan testen en ook geen schaarste aan swaps’’, aldus Ramadhin.

Quick-response

Volgens Ramadhin is er een quick-response team geïnstalleerd. Om te controleren op de handhaving, is er een kliklijn ingesteld, 105, waar mensen kunnen bellen en door kunnen geven als er vreemde of onverantwoordelijke activiteiten gesignaleerd worden.

More
articles