Guyana verdient voor einde jaar USD 200 miljoen aan olie

Guyana begint als nieuwe olieproducent inkomsten te ontvangen uit de verkoop van zijn offshore olievoorraden. Overheidsfunctionarissen zeggen, dat de komende jaren de inkomsten exponentieel zullen toenemen en een cruciale rol zullen spelen bij het verhogen van de levensstandaard van de 770.000 inwoners van het land. “We hebben maar één floating production storage and offloading (FPSO) en aan het einde van dit jaar hebben we bijna 200 miljoen dollar van die ene FPSO. De andere twee FPSO’s voor Liza 2 en Payara, hebben de dubbele capaciteit van degene die daar momenteel actief is’’, zegt Vickram Bharrat, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. “Dat op zichzelf zou al laten zien hoeveel inkomsten er binnen zullen komen.” Met achttien ontdekkingen sinds 2015 in het Stabroek-blok Z, is er een schatting voor meer dan 8 miljard vaten olie gedaan. De verwachting is dat Guyana dit decennium een ​​van de beste olieproducenten in de Latijns-Amerikaanse/Caribische regio zal worden. “Dus we hebben er één (ontwikkeling) gestart, Liza 2 is onderweg en die is in 2022. Dan hebben we Payara, die is in 2024. We kunnen mogelijk Yellowtail / Redtail hebben in 2026. Dus er zullen in de komende vijf jaar, vier FPSO’s zijn”, zegt vicepresident Bharrat Jagdeo. “Dat is geweldig voor Guyana. We zullen een van de grootste olieproducerende landen op dit halfrond zijn.” Hij wijst erop dat met de kleine bevolking van het land, iedereen zal profiteren van deze middelen en de regering van plan is ervoor te zorgen dat de inkomsten worden beheerd met volledige transparantie en verantwoording.

Vicepresident Jagdeo zei vorige week op een persconferentie, dat de inkomstenstroom naar het land in de eerste jaren van de productie bescheiden zal zijn, maar exponentieel zal toenemen.

“Voor de komende drie, vier jaar of zo, zullen we niet verder komen dan misschien vier, vijfhonderd miljoen per jaar, dat is honderd miljard [Guyana] dollar of zo. Maar in de laatste jaren zie ik een escalatie van geld, misschien in 2026, dat is de periode waar je een enorme escalatie begint te zien in hoeveel het land of de schatkist binnenkomt.”

De vicepresident wees erop dat een goede investering van deze gelden, banen en meer kansen voor Guyanezen kan opleveren. “We moeten alle andere sectoren weer aan het werk krijgen”, zei hij.

(Bron: https://oilnow.gy/)  

More
articles