Drugs- en witwassector zitten ook in informele sector

Dat de informele sector bijdraagt aan het bruto binnenlands product (bbp) is zeker, doch niet bekend is wat de exacte bijdrage van deze sector is. Winston Ramautarsing, econoom en voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt in gesprek met De West, dat de discussie over de informele sector altijd lastig is, omdat die nergens geregistreerd staat. ‘’Er vinden een heleboel economische activiteiten plaats die niet geregistreerd zijn, waardoor deze niet opgeteld worden bij het bbp’’, zegt hij. Ramautarsing geeft aan dat het Algemeen Bureau voor de Statistiek wel altijd een schatting maakt. Zelf vermoedt de econoom dat de bijdrage van deze sector aan het bbp 20%-30% is. Ramautarsing zegt dat velen het niet durven te zeggen, maar binnen de informele sector zitten ook de drugs- en witwassector, waarvan niemand de exacte omvang weet. In de afgelopen periode zijn banken strenger geworden met compliance, waarbij er streng wordt gelet op geldtransacties van personen en bedrijven. Desondanks vinden met name drugshandelaars via bedrijven een weg om illegaal geld wit te wassen. Ramautarsing beaamt dit en zegt dat binnen de legale sector, ook niet geregistreerde activiteiten plaatsvinden. Volgens hem zijn grote bedrijven wel wat voorzichtiger hiermee vanwege rapporten die zij moeten overhandigen en accountantsonderzoeken.

Middelgrote bedrijven houden wel een aantal dingen onder de streep bij. “Een deel wordt legaal gedaan en dat andere deel wordt buiten de boeken om afgehandeld binnen de formele sector.”

Haast overal ter wereld wordt er gewerkt aan het ontrafelen van illegale praktijen en maatregelen getroffen om vooral het wiswasgeld buiten de formele sector te houden, maar de criminele wereld vindt, aldus Ramautarsing, altijd een uitweg.

“Criminelen zijn altijd slimmer dan de overheid. Het zijn geen domme jongens, maar als we praten over het formaliseren van de informele sector, moeten we niet eerst kijken naar de criminelen, maar naar de niet geregistreerde bonafide ondernemingen”, zegt Ramautarsing. Volgens hem moeten deze ondernemers aangemoedigd worden om legaal te opereren. “Het moet aantrekkelijk gemaakt worden. Niemand wil belasting betalen, maar het is een wettelijke verplichting. Het moet aantrekkelijk gemaakt worden voor de kleine ondernemers, anders gaan ze altijd dokken”, stelt Ramautarsing. Hij geeft aan dat iedereen belasting moet betalen, omdat het anders oneerlijk is tegenover de mensen die wel betalen. Bovendien wordt het volgens hem lichter als iedereen betaald. “We kunnen niet alleen de rijke mensen belasten. Zij hebben ook hard gewerkt en gespaard. Ze zijn niet voor hun straf rijk. De belastingdienst moet het proces ondernemersvriendelijk maken”, aldus Ramautarsing.

door Priscilla Kia

 

More
articles