Nederland geeft euro 17 miljoen steun aan regering

Onlangs heeft de Nederlandse regering besloten de resterende middelen van circa euro 17 miljoen, vrij te geven vanuit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. “Nederland heeft met het vrijgeven van deze middelen, een signaal van steun willen geven aan de nieuwe regering Santokhi”, stelt de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. De minister bevestigde in een schrijven gericht aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, dat er op korte termijn met de Surinaamse autoriteiten zal worden gesproken over de (her)besteding van deze gelden. “Suriname en Nederland hopen de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie spoedig af te kunnen sluiten en samen te bouwen aan een vruchtbare samenwerking op basis van vriendschap, wederzijds vertrouwen en respect”, aldus Blok.

De brief is geschreven naar aanleiding van de recente verkiezingen in Suriname en het op 23 juni aangevraagde overleg met de Tweede Kamer over Suriname. In het kader hiervan heeft minister Stef Blok de Tweede Kamer geïnformeerd, over de actuele ontwikkelingen in Suriname en de inzet van het Kabinet. Met het aantreden van de regering Santokhi is een eind gekomen aan tien jaar regering Bouterse. De Nationale Democratische Partij (NDP) verloor 10 zetels en is nu met 16 zetels de tweede partij van het land. De regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi is aangetreden onder uitdagende financieel-economische omstandigheden.

‘’De meest recente raming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) (april j.l.) en van de Wereldbank (juni jl.), gaan uit van een economische krimp in 2020 van ca. 5%. Het lopende rekeningtekort wordt door het IMF geschat op -12% dit jaar en -11% in 2021. De staatskas is nagenoeg leeg en het begrotingstekort bedraagt dit jaar volgens de nieuwe regering, 23% van het bbp. Als gevolg hiervan kampt de regering met acute tekorten en heeft het geld moeten lenen bij lokale banken om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. De staatsschuld fluctueerde de afgelopen jaren tussen de 70-80% bbp. De laatste officiële ramingen van het IMF (december 2019) indiceren een toename van de staatsschuld tot 87,4% in 2024. Met de verwachte krimp van 5% zal de staatsschuld de komende jaren harder stijgen.’’

Schulden

Blok zegt verder, dat de nieuwe regering sinds haar aantreden in overleg met schuldeisers en internationale financiële instellingen is om een plan op te stellen voor herschikking en herprofilering van de schulden. “Ook zijn vergaande kostenbesparende maatregelen aangekondigd waarmee het gat op de begroting moet worden gedicht. Voorts zal de regering trachten goedkoop kapitaal aan te trekken uit de private sector, waarbij onder meer zal worden gekeken naar de Surinaamse diaspora in Nederland. De recente ontdekking van drie significante olievelden in Surinaamse territoriale wateren zal mogelijk op middellange termijn een positieve impact hebben op de (staats)inkomsten. De ontwikkeling van deze olievelden zal naar verwachting nog ongeveer vijf jaar in beslag nemen”, aldus Blok.

Economische Financiële crisis

Suriname kampt met een zware economische en financiële crisis. “Ondersteuning van internationale financiële instellingen zal naar verwachtingen gepaard gaan met benodigde hervormingen om het land weer op een duurzaam economisch pad te brengen”, benadrukt Blok. Het Nederlandse kabinet is volgens de minister bereid te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor (kleinschalige) Technische Assistentie (TA) die goed aansluit op de prioriteiten van de Surinaamse regering en de inspanningen van de internationale financiële instellingen. Verder stelt Blok, dat ook kan worden gedacht aan TA ter verbetering van wet- en regelgeving en kennisoverdracht gericht op versterking van economische en overheidsinstituties. Er zal ook breder gekeken worden op welke manier Nederlandse expertise ingezet kan worden om de Surinaamse economie te versterken. Blok zegt dat de verwachting is, dat er nog de nodige verbeteringen zullen moeten plaatsvinden in de financiële sector, voornamelijk op het vlak van toezicht en versterkte anti-witwasmaatregelen. “De Nederlandsche Bank (DNB) heeft regulier contact met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en heeft eerder al technische assistentie geboden. DNB is bereid om de TA opnieuw te overwegen. Ook vanuit andere Nederlandse instanties is er bereidheid ondersteuning te bieden op dit terrein”, stelt hij.

Coronapandemie

De COVID-19 pandemie heeft ook Suriname hard geraakt. De reeds fragiele gezondheidszorg kwam hierdoor onder zware druk te staan. In reactie op een oproep van de Vereniging van Surinaamse Medici en later ook de regering, heeft de Nederlandse regering in juni en juli voor ca. 2,5 miljoen euro aan medische goederen geleverd. “De leveringen die waren afgestemd op de Surinaamse behoeften, bestonden uit persoonlijke beschermingsmiddelen, medicijnen, COVID-19 testkits en beademingsapparatuur. Daarnaast bieden Nederlandse artsen en verpleegkundigen assistentie in Suriname. Op 19 augustus heeft Suriname de Nederlandse regering opnieuw om hulp gevraagd bij de aanpak van COVID-19. In reactie hierop heeft Nederland tijdens het bezoek van minister Ramdin een steunpakket van 3,5 miljoen euro voor de bestrijding van COVID-19 toegezegd, bestaande uit onder andere beademingsapparatuur, patiëntmonitoringssystemen, persoonlijke beschermingsmiddelen en medicijnen. Er zullen naar verwachting door de nieuwe regering hervormingen worden doorgevoerd in het gezondheidssysteem in Suriname, waarbij er gekeken zal worden naar de financiering en efficiëntie van de zorg”, zegt Blok. Het kabinet is volgens hem bereid mogelijkheden voor ondersteuning te onderzoeken. Een mooi voorbeeld van Nederlandse maatschappelijke betrokkenheid bij Suriname, is volgens Blok het recente ‘NL4SU’ initiatief waarbij er in Nederland geld werd opgehaald om Suriname te helpen bij de bestrijding van COVID-19.

More
articles