Brunswijk voor Nederland geen gesprekpartner

Nederland wil de banden met Suriname weer bestendigen en versterken. Normalisering van de diplomatieke betrekkingen is hierbij een belangrijke stap. Tijdens het bezoek van minister Albert Ramdin aan Nederland is afgesproken, dat Nederland en Suriname vóór de viering van 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november a.s. op ambassadeursniveau in elkaars landen zullen zijn vertegenwoordigd. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer de ontwikkelingen in Suriname beschreven.  In de brief ging Blok in op de positie van Brunswijk, waarbij het als een aandachtspunt wordt gekenmerkt, in de relatie met Nederland en de nieuwe regering. De Nederlandse regering zal geen contact met Brunswijk onderhouden, behalve als hier een functionele noodzaak voor is.

Suriname levert geen onderdanen uit

Brunswijk die in 1999 door de rechtbank in Haarlem bij verstek werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel, moet net als de vorige president Desiré Bouterse een straf uitzitten in Nederland. Bouterse werd in 2000 bij verstek veroordeeld door het Gerechtshof in Den Haag tot 11 jaar gevangenisstraf voor de handel in cocaïne. Suriname levert geen onderdanen uit.

Nederland in gesprek met Suriname inzake witwassen

Het Nederlandse kabinet streeft naar intensivering van de samenwerking op justitie- en politieterrein. Intensief personenverkeer en uitdagingen op het gebied van georganiseerde drugs- criminaliteit en witwassen, maken dat een goede samenwerkingsrelatie van belang is en blijft. Over het tegengaan van corruptie en witwassen gaat Nederland graag met Suriname in gesprek. Al geruime tijd zetten het ministerie van Justitie en Veiligheid en ketenpartners zich in om de capaciteit van de Surinaamse juridische en veiligheidssector te verstevigen en daarbij de samenwerking tussen beide landen te vergroten. De Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, politie en douane zijn hierbij betrokken partners. De lopende samenwerking betreft training en toerusting van het zogenaamde BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van de Surinaamse politie, hetgeen uit HGIS-middelen wordt gefinancierd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt met ketenpartners aan een capaciteitsopbouwproject in Suriname om de Surinaamse partnerorganisaties te ondersteunen met trainingen en expertise, deelde Blok mee. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een eind aan tien jaar regering-Bouterse gekomen. De Nationale Democratische Partij (NDP) verloor tien zetels en is nu met 16 zetels de tweede partij van het land. Als grootste oppositiepartij met vertakkingen in de gehele Surinaamse samenleving blijft de NDP een kracht om rekening mee te houden, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. Op 29 november 2019 veroordeelde de Krijgsraad Bouterse voor zijn rol in de decembermoorden. Momenteel loopt de verzetsprocedure die Bouterse naar aanleiding van de uitspraak heeft gestart. Na een uitspraak in deze procedure is er nog de mogelijkheid tot beroep. Vooralsnog is de verwachting volgens Blok dat de verzet- en beroepsprocedures in het December-strafproces, nog jaren zullen duren.

More
articles