Door de toename van de COVID-19-besmettingen in Nederland, is de Surinaamse overheid genoodzaakt, het afgeschafte quarantainebeleid voor deze groep reizigers, weer te introduceren. Personen die op het vliegtuig stappen om richting Suriname te komen, moeten een negatieve PCR-test van niet minder dan 48 uur kunnen overleggen. Bovendien moeten zij kunnen aantonen dat zij tien dagen, op eigen kosten, in quarantaine gaan.
Vertegenwoordigers van de ministeries van Volksgezondheid en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) hebben al gesprekken gevoerd met de toerismeorganisatie SHATA, die een lijst heeft geproduceerd van instanties uit het hotelwezen, waar personen uit Nederland op eigen kosten gebruik van kunnen maken. “Deze lijst zal volgende week geactualiseerd worden”, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
Grace period
Er zal voor deze week nog een grace period worden ingelast voor bezoekers die deze week richting Suriname reizen, omdat het om een noodmaatregel gaat. Toch adviseert de minister deze bezoekers, die deze week naar Suriname komen, om toch in zelf quarantaine te gaan, aangezien ze ervan op de hoogte zijn, dat ze uit een hoog risicogebied komen. Deze mensen moeten verplicht een logeeradres opgeven, omdat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) of een van de andere instanties, indien noodzakelijk, deze mensen moet kunnen opzoeken. Ramadhin maakte duidelijk dat deze werkwijze alleen voor deze week van kracht is. Personen die vanaf de komende week maandag het land betreden, moeten hun negatieve testresultaten en een bewijs van hun quarantaineplekken, kunnen overleggen. De minister benadrukte, dat het hebben van een eigen verblijf voor overheidsquarantaine ook een mogelijkheid is. “Dit om hen niet op de kosten te jagen”, stelde Ramadhin. De bewindsman zei voorts, dat de overheid niet voor quarantaine en medische kosten van toeristen wil en zal opdraaien. Toeristen moeten nu een verzekering afsluiten. Indien dat niet het geval is, zullen zij een verklaring moeten tekenen, dat zij voor de kosten zullen opdraaien, wanneer zij voor COVID-19 in het land behandeld moeten worden. Volgens Ramadhin zit Suriname op dit moment in een dusdanige verslechterde situatie, waardoor de staat niet voor deze kosten kan opdraaien. Hiermee wil de overheid de samenleving ook garanderen, dat zij ervan verzekerd mag zijn, dat de staat voor de veiligheid en bescherming van burgers in staat.