Ramadhin: ‘Grote vragen in Nederland voor het openstellen van luchtruim’

President Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren, de gewijzigde maatregelen afgekondigd in het kader van de bestrijding en terugdringing van het COVID-19 coronavirus. Door het afgenomen aantal besmettingsgevallen in ons land, heeft de president na ingewonnen adviezen van deskundigen die zich bezighouden met de COVID-19 situatie besloten, de vliegroute tussen Amsterdam en Paramaribo open te stellen voor bezoekers, ofschoon het aantal nieuwe COVID-19 besmettingen dagelijks drastisch toeneemt in ons voormalige Moederland. Momenteel is men ongerust geraakt in de samenleving rond dit besluit van het staatshoofd. Volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is deze stap genomen, omdat de belangstelling voor een bezoek aan Suriname  in Nederland heel groot is.

Diverse voorwaarden

De commerciële vluchten vanuit Nederland zijn hierdoor weer mogelijk, maar wel onder diverse voorwaarden.

Hierbij gelden de volgende regels: Het kunnen overleggen van een negatieve COVID-19 test, die niet ouder is dan 48 uur en de bezoeker is verplicht een quarantaineperiode van tien dagen onder te gaan. “Wij zullen de protocollen toepassen op de passagiers uit Nederland, zodat zij geen gevaar vormen voor ons land”, stelt Ramadhin. Dit luchtverkeer is uitsluitend geopend voor rechtstreeks transport uit Nederland.

Geen huisquarantaine

De bezoekers uit Nederland zullen een verplichte quarantaineperiode van tien dagen moeten doormaken en geen huisquarantaine. Naar aanleiding hiervan zullen er afspraken gemaakt worden over het beschikbaar stellen van hotels en appartementen, om deze personen op te vangen. “Een huisquarantaine biedt ons niet de garantie, dat personen zich zullen houden aan de gemaakte afspraken, en ook hebben we geen systeem dat de controle zal kunnen uitoefenen, dat deze personen daadwerkelijk in quarantaine blijven”, benadrukt Ramadhin.

“Terwijl wij hier in Suriname een redelijk stabiele situatie ervaren, maken veel landen in Europa momenteel een stijging van COVID-infecties door. Wij blijven de uitkomst sowieso nauwlettend volgen. Wij stemmen onze protocollen steeds met voortschrijdend inzicht af op de huidige realiteit”, merkt Ramadhin op. Hij zegt dat in het kader van normalisatie, het luchtverkeer, onder strikte naleving van de protocollen, zal worden hervat. Dit zal volgens de minister continu in de gaten worden gehouden.

“Wij zullen als regering nadrukkelijk aangeven, wat er allemaal gedaan wordt en ook de voorbereidingen die getroffen moeten worden, voor het zoveel mogelijk veilig openstellen van het luchtruim, om ons allen in dit land goed en adequaat te beschermen”, aldus Ramadhin. De regering zal vandaag tijdens de COVID-19 persconferentie met een nadere uitleg komen, hoe het precies zit met de quarantaine voor de bezoekers vanuit Nederland en de daarbij behorende protocollen.

 

More
articles