‘Staatsschuld hoeft niet negatief te zijn’

VHP-parlementariër Mahinder Jogi zei gisteren in het parlement, dat het hebben van een staatsschuld niet negatief hoeft te zijn, maar dat het karakter van een regering die niet let op het rendement, voor problemen kan zorgen. Jogi haalde aan dat het leningenplafond vanaf 1981 verschillende keren is verhoogd en dat de vernietiging van het land vanaf toen is ingezet.

Volgens Jogi werd er steeds meer geleend zonder dat de nodige ontwikkeling werd ingezet, met als gevolg dat in de periode 1996-2000, er sprake was van een totale ontwrichting op diverse gebieden. De Wet op de Staatsschuld werd onder de regering Venetiaan-Ajodhia in 2002 in het leven geroepen om de samenleving te beschermen tegen politieke avonturiers.

Jogi: “Zij zijn erin geslaagd het volk vanaf 2002 tot 2010 te beschermen. Toen hadden we zekerheid van goed bestuur, goed beleid en dat niemand aan onze kasreserve kon komen. In 2010 kwam er een nieuwe regering, waarbij de wet in januari 2011 werd gewijzigd. Toen begon men te torren aan de goede wet die het land acht jaar lang heeft beschermd. De wet werd daarna weer gewijzigd in april 2016, februari 2017 en in november 2019 waarbij essentiële bepalingen voor de instandhouding en bescherming, eruit zijn gehaald. Hierdoor kon de regering vrijwielen met de middelen en kon de toenmalige minister van Financiën, op zoek gaan naar middelen, omdat de eigen verdiencapaciteit reeds gestorven was.”

Hij haalde aan dat twee machtigingswetten daaruit zijn voortgevloeid, waaronder met Huawei voor USD 110 miljoen en Dalian 5 voor USD 235 miljoen. Jogi: ‘’Waar zijn de wegen die geasfalteerd zouden zijn, waar is het netwerk van Telesur voor 5G is en waar is de internetverbinding die president Bouterse zou brengen voor de studenten van de universiteit?’’ Jogi zei dat de regering Venetiaan-Ajodhia beschikte over discipline en een coalitie waarin vertrouwen was gesteld, dit zorgde dat zij het land kon brengen naar groei en stabilisatie. Volgens Jogi is het leven vandaag ondanks alle inspanningen, duur geworden. ‘’De samenleving heeft gelijk om boos te worden als prijzen de lucht ingaan, maar deze regering zit pas twee maanden aan en treft geen blaam, maar het wanbeleid onder leiding van ex-president Bouterse’’, zei hij.

Jogi zei dat de regering daarom de ruimte moet krijgen om het land te redden. “Als de regering geld nodig heeft om de dure lening bij Oppenheimer af te kopen, dan moet ze de ruimte krijgen. Als de regering ruimte nodig heeft om geld te lenen om alles wat verpand is bij staatsbedrijven los te krijgen, dan moet ze de ruimte krijgen. Deze lening is niet negatief, omdat we weten dat deze regering niet gaat feesten met ons geld”, stelde Jogi.

Melvin Bouva (NDP) zei dat het onvoorstelbaar was dat Jogi nu plotseling een andere kijk heeft op de staatsschuld. Enkele jaren terug sprak Jogi volgens Bouva, heel anders. Jogi zei dat men toen bang was om mee te werken aan de Wijziging van de Wet op de Staatsschuld in 2011, 2016 en 2019 vanwege het wanbeleid dat de toenmalige regering voerde. “Waar zijn de diepzeehavens? Waar zijn de 18.000 woningen? Waar is de gediversifieerde economie? Er is alleen slecht beleid gevoerd en de middelen van de samenleving vernietigd”, aldus Jogi.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles