Sharman: ‘We moeten rekening houden met covid-situatie in Guyana’

Het aantal COVID-19 actieve gevallen in ons land wordt steeds minder. Het staat nu op 118. Opmerkelijk is wel, het aantal actieve gevallen in ons buurland Guyana. Hetgeen betekent, dat onze samenleving nu nog alerter en voorzichtiger zal moeten zijn. DNA-ondervoorzitter Dew Sharman zegt desgevraagd, dat wij rekening moeten houden met het aantal besmette personen in Guyana, want dat die ook weer voor een her-infectie kunnen zorgen, als wij de grens niet controleren en de samenleving bewust blijven maken over het gevaar. “De afname van het aantal COVID-19 actieve gevallen is nog steeds geen reden om vroeg te juichen. We dienen zoveel mogelijk niet te verslappen en ons houden aan de COVID-19 regels”, aldus Sharman.

Via de backtrackroute, de alternatieve oversteek tussen Guyana en Suriname, die is nog altijd gesloten, en daarop zouden beide autoriteiten zowel in Suriname als van Guyana strengere controle over moeten uitvoeren, volgens Sharman. “Dit geldt ook nog steeds voor de oostgrens tussen Frans-Guyana en Suriname”, benadrukt Sharman. Volgens hem is er een dalende trend van COVID-19 besmettingen in de stad te merken, maar wij moeten de COVID-19-situatie in het binnenland serieus nemen. “Ondanks er een drastische toename was van COVID-19 positieve personen in Apoera, Wasjabo en Kabalebo, merk je dat er nog sprake is van overmatig verkeer daar”, merkt Sharman op.

Volgens Sharman moet de bewustwording over het besmettelijke en dodelijke coronavirus meer opgang komen en niet verzwakken. “Onder controle betekent niet dat wij het niet zo nauw meer moeten nemen. Beide grenzen zullen dusdanig bewaakt moeten worden, zodat wij samen erop kunnen toezien, dat personen vanuit Guyana niet ons land binnendringen, omdat ze een gevaar kunnen vormen voor ons. “En ook moeten wij erop toezien, dat onze mensen niet naar Guyana gaan, om op hun beurt weer het virus met zich terug te nemen”, stelt Sharman. Hieruit moet men tevens inzien dat impopulaire maatregels geleid hebben tot zulk een beter resultaat. “Uiteraard verplicht het ons, de regels meer dan ooit na te leven. Strenger zijn jegens jezelf en omgeving zijn”, aldus Sharman. Het besef onder de burgers neemt steeds toe om de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen, merkt Sharman op. Hij deelt voorts mee dat er ook een goede samenwerking is vanuit onder meer het bedrijfsleven, als het gaat om het toepassen van de protocollen.

Het aantal actieve COVID-19 gevallen is afgelopen etmaal met 37 gedaald naar 118. Van de 98 testen die gedaan zijn, zijn 17 positief en 81 negatief. Van de mensen die positief zijn bevonden, wonen 14 in Paramaribo en 3 in Wanica. In diverse ziekenhuizen worden nu slechts 22 patiënten behandeld. Op de Intensive Care Unit van Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn twee patiënten opgenomen en in het St.Vincentius Ziekenhuis ook twee. Het aantal is gedaald van zes naar vier. In isolatie verkeren 49 personen die positief zijn bevonden, terwijl 74 personen zich in quarantaine bevinden. Sinds 13 maart zijn in Suriname 4.740 mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus. Hiervan zijn 4.525 genezen. Tot nog toe zijn 97 personen overleden aan het coronavirus.

Hoewel er een dalende trend is van het aantal besmettingen, blijven de COVID-19 maatregelen die de vorige week zijn afgekondigd door president Chandrikapersad Santokhi van kracht. De regering zal de situatie evalueren op zaterdag 26 september, waarna de president zal aangeven of er verdere versoepeling komt.

More
articles