Verstrekking voedselpakketten nu huis-aan-huis

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), heeft afgelopen vrijdag in het parlement aangegeven, dat ons land in een urgentiefase is waarbij directe en de meest noodzakelijke maatregelen getroffen moeten worden om de meest kwetsbare groepen zo snel als mogelijk te helpen. Het project waarbij covid-steunpakketten zullen worden verstrekt aan de meest kwetsbare groepen, is bedoeld voor een korte termijn waarbij geprobeerd zal worden de armoede te beheersen. De voedselpakketten zullen nu huis-aan-huis verstrekt worden. De regering zal in dit kader, er ook streng op letten of mensen die in aanmerking denken te komen voor een pakket, voldoen aan de gestelde criteria. Het covid-steunpakketenproject ligt in handen van het ministerie van SoZaVo, dat ondersteuning krijgt van Bureau Eenheid, het ministerie van Defensie en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport. Momenteel worden erop de commissariaten trainingssessies gegeven aan de medewerkers van de wijkkantoren en de sociaal werkers van het ministerie van SoZavo en de districtscommissaris.

De registraties van de mensen die in aanmerking komen voor een pakket, vinden per district en per ressort plaats.

Mensen die een bepaalde beperking hebben, kunnen onder anderen in aanmerking komen voor een pakket. Het ministerie heeft de diverse beperkingen in kaart gebracht. Het gaat hierbij niet alleen om een lichamelijke beperking, maar ook mensen met een bepaalde ziekte (bijv. hiv, kanker, epilepsie, diabetes). Wie zich wil registreren, dient een ID-kaart, familieboek en kwitanties van EBS, SWM en eventueel Telesur, te overhandigen. Dit laatste is om te controleren wat de uitgaven van de mensen zijn. Indien de betrokkene of andere huisgenoten gebruikmaken van een uitkering (bijv. AKB, AOV of anders) moet een bewijs hiervan overgelegd worden. Ook als het gaat om een huurhuis moet dat meegedeeld worden.

Bij de doelgroep van mensen die AOV en AKB krijgen, zwakke huishoudens en mensen met een beperking, zal gelet worden op woonsituatie. “Een persoon met een beperking hoeft niet in een slechte woonsituatie te zijn. Werklozen of individuen en huishoudens met een verminderd inkomen worden ook meegenomen en nagetrokken om wie het gaat. Werkloos zijn betekent niet dat je werkzoekende bent. Na de registratie zal een matching plaatsvinden waarbij aantal documenten overhandigd moeten worden”, zei Ramsaran.

Volgens hem zal het opschonen van het bestand niet alleen gelden voor mensen die in aanmerking komen voor een covid-steunpakket, maar ook voor de doelgroepen. “We willen gaan naar een duurzaam model en vangnet.”

De samentelling van de pakketten is als volgt: een pak kippenbout, 1 pak chickenfranks, 1 kg uien, 1 kg aardappelen, 1 pond knoflook, blom, zout, gele erwten, bruine suiker, 5kg rijst, zonnebloemolie, thee, bruine bonen, doperwten, zoute vis/trie, toiletpapier en tomaten sardien. De producten komen van verschillende leveranciers en importeurs. Met hen is afgesproken dat zij voorfinancieren. Volgens minister Ramsaran is er nog niet gesproken over de betaling, maar dat zij samen de behoeftige mensen zullen helpen. “Wij zorgen ervoor dat wij geen wanbetalers worden, maar wij de mensen betalen voor de hulp”, aldus de minister.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles