De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft onlangs bekengemaakt, dat zij de koersunificatie zal vaststellen. De nieuwe wisselkoers voor de US-dollar zal volgens de Bank, niet lager dan SRD 14 zijn. Hoewel de koersunificatie noodzakelijk is ter voorkoming van onevenwichtige situaties, zijn veel burgers bang dat met de koersunificatie, de consumentenprijzen zullen stijgen. Deze vrees is volgens de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, terecht. “Het leven zal duurder worden”, zegt hij tegenover De West. Volgens hem kan de situatie voor sommige mensen, zwaarder worden. We kijken, aldus Boldewijn, nu de kat uit de boom, gezien we niet weten wanneer de koers zal stabiliseren. “Vaak genoeg houdt men zich niet aan de regels, men moet door hebben dat de koers tot stand komt door vraag en aanbod”, aldus Ramautarsing. Momenteel fluctueert de koers tussen de SRD14 en de SRD 18 per USD, in het kader hiervan is de VES geïnteresseerd hoe de regering de macro-economische doelen gaat realiseren en hoe ze de staatschuld weer naar het juiste percentage zal brengen. Volgens Ramautarsing zal de overheid gezien de enorme druk op het budget, niet in staat zijn de door de vorige regering beloofde salarisverhoging van 50 procent, aan ambtenaren uit te betalen.
“De overheid heeft nauwelijks geld om de normale lonen uit te betalen. Waar gaat ze het geld dan vandaan halen om verhogingen door te voeren?
Alle maatregelen van de regering zijn vanwege het tekort aan financiën aangehouden en zullen pas per 1 november worden opgepakt”, benadrukt Ramautarsing.
Verder zegt Ramautarsing dat de financiële situatie ook maakt dat het moeilijker is om de productie te stimuleren. Volgens hem moeten er daarom condities gecreëerd worden om de productie weer op gang te brengen. “De motivatie om de productie te verhogen is ons, vanwege de schaarste aan valuta, ontnomen. Ondernemers raken steeds gedemotiveerd bij hun zoektocht naar valuta. Momenteel gaat de staat eerst zelf valuta moeten verdienen, alvorens de productie weer op gang kan komen”, aldus Ramautarsing.