Ambtenaren zeer ontstemd over publicatie lijst beleidsadviseurs

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, heeft gisteren in De Nationale Assemblee, gezegd dat de afgelopen jaren er duizenden mensen in dienst zijn genomen. ‘’Het exacte aantal weten we niet precies, omdat we hebben gemerkt dat de afgelopen jaren, mensen creatief geweest zijn om hun wandaden te verbergen’’, aldus de minister. Als voorbeeld gaf hij het volgende aan: een persoonsnummer is jarenlang aan de naam van persoon X verbonden en een maand voor de verkiezingen wordt hetzelfde persoonsnummer weer aan iemand anders gegeven. Vervolgens is de lijst met namen waarover de minister sprak, op sociale media verspreid. Een lokaal dagblad heeft daarna de documenten met een artikel gepubliceerd, waardoor de persoonsgegevens van een aantal ambtenaren nu openbaar zijn.

Advocaat Antoon Karg zegt in dezen, dat wij voorop kunnen stellen dat namen van betrokkenen bij veiligheidsdiensten gepubliceerd zijn en dat raakt aan de staatsveiligheid.

“Hoewel er geen Wet Bescherming Persoonsgegevens van kracht is, raken loongegevens en woonadressen zowel aan de veiligheid als het recht op een privéleven verankerd in de grondwet en het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. De implicatie van de zijde van de minister van Binnenlandse Zaken tijdens De Nationale Assemblee vergadering was, zonder mogelijkheid van hoor en wederhoor, een van verdenking en corruptie. Ieder van de beleidsadviseurs is ooit benoemd door een minister, na goedkeuring van een president. Suriname had er meer aan gehad om de persoon en het aantal benoemingen van de presidenten en de ministers in te zien, dan de namen van de beleidsadviseurs. Dit ontneemt de mogelijkheid van hoor en wederhoor. Tenzij de publicerende journalist van plan is alle 400 personen in de gelegenheid te stellen hun zijde te presenteren”, aldus Karg.

De redactie van De West heeft getracht reacties te krijgen van enkele ambtenaren die voorkomen op de voornoemde lijst. Zij geven aan zeer ontstemd te zijn, gezien zij op een de correcte wijze in dienst zijn getreden en tot nog toe verbonden zijn aan de overheid. Een andere ambtenaar die vorig jaar in dienst is getreden, wilde niet reageren, omdat hij naar zijn zeggen, op basis van zijn politiek kleur werd aangenomen. Een andere persoon die in 1997 in dienst kwam onder de regering Wijdenbosch, staat ook deze lijst. Hij is van mening, dat mensen over één kam worden geschoren. ‘’Er zijn mensen die hun krachten hebben gegeven in de afgelopen jaren en nu worden beschuldigd dat zij onder de categorie vallen van spookambtenaren of gewoon profiteurs’’, zegt hij. De publicatie is volgens hem niet terecht tegenover de mensen die wel hun werk doen. Volgens minister Somohardjo zijn personen aangetrokken, die een beschikking hebben ontvangen als salaris, maar geen werkplek hebben. Ook zijn er mensen aangetrokken, die een beschikking hebben en salaris ontvangen, maar nergens zijn te vinden.

 

More
articles