Geen geld om te investeren in Nationaal Leger

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan president Chandrikapersad Santokhi, zei defensieminister Krishna Mathoera, tegen het medium Trishul Broadcasting Network, dat het bezoek van de minister, historisch en belangrijk is. ‘’Niet alleen is het een signaal naar Surinamers, maar ook internationaal geeft het aan dat er een nieuwe fase van internationale samenwerking gaat starten met de Verenigde Staten van Amerika’’, aldus de minister. Zij gaf aan dat Suriname zeker in deze periode van crisis, geen middelen heeft om te investeren in ons leger.

“Daarom is het belangrijk dat we samenwerken. Dit is een van de onderwerpen geweest op de agenda. Je moet investeren in je instituten zodat je werkelijk de veiligheid kan bieden aan de Surinaamse samenleving en ook geen gevaar bent voor jezelf en de regio, want als het hier onveilig is, betekent het dat een negatief impact daarvaan uitgaat op de hele regio”, stelde Mathoera. Op technisch niveau zullen de afspraken volgens haar verder uitgewerkt worden, waarna de komende weken en maanden op operationeel en technisch niveau, zaken zodanig geïmplementeerd zullen worden dat het volk de resultaten daarvan ziet.

De samenwerking met de Verenigde Staten bestond volgens Mathoera al. Zij gaf aan dankbaar te zijn aan de regering van Amerika, omdat zij gedurende haar hele carrière, verschillende momenten heeft meegemaakt van de samenwerking op het gebied van trainingen, middelen en institutionele versterking waar zij ook vaker aan heeft meegedaan. Suriname moet volgens Mathoera, nog meer voordeel uit de relatie met de Verenigde Staten halen. “Veiligheid en stabiliteit zijn heel erg belangrijk en leiders spelen daarin een hele belangrijke rol. Voor Suriname is het belangrijk dat we veiligheid hebben en een defensieorganisatie hebben die krachtig, flexibel en professioneel is en die onveilige situaties voorkomt, ons beschermt en onze watergrenzen beschermt en zorgt dat er geen illegale goederen hier komen”, aldus Mathoera.

More
articles