Geen social distancing in de bus: ‘Samenleving heeft niets te vrezen in de bussen’

Vanaf maandag 21 september mogen de particuliere lijnbussen weer rijden. De protocollen voor het openbaar vervoer zijn reeds gepubliceerd en met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), is overeengekomen dat een tarief van SRD 5 zal worden gehanteerd voor een stadsrit. In een bus van 26 personen mogen nu 20 mensen vervoerd worden en in een bus van 30 personen, slechts 24 personen. De bushouders zijn verplicht de klapstoelen te verwijderen om te voorkomen dat er toch meer mensen in de bussen gaan zitten. Aanvankelijk zouden slechts 10 personen vervoerd worden, maar dan zou het tarief veel hoger, namelijk op SRD 8,52 uitkomen. De regeling die volgende week gehanteerd zal worden, heeft tot gevolg dat er nauwelijks sprake is van social distancing tussen de passagiers.

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zegt in gesprek met De West, dat de protocollen van de World Health Organization (WHO) wereldwijd zijn, maar dat er gekeken moet worden naar de praktische situatie in de verschillende landen.

Sahadew-Lall geeft aan dat de passagiers niet hoeven te vrezen voor hun gezondheid, omdat de regels in acht worden genomen. Desondanks benadrukt hij dat het nog steeds de verantwoordelijkheid is van de passagiers om zichzelf ten alle tijden te beschermen.

“Landen die financieel goed zitten, vergoeden hun mensen, maar Suriname kan dat niet. Minder passagiers betekent dat het tarief hoger wordt. De samenleving zal dat moeten betalen, maar de regering wil het tarief betaalbaar houden. Men hoeft niet te vrezen. Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Voor de rest moeten de mensen ook zelf hun verantwoordelijkheid kennen”, zegt Sahadew-Lall. Hij geeft aan dat de ruiten open zullen zijn en dat er dus genoeg ventilatie zal zijn. Ook zal er bij de ingang van de bussen handsanitizer aanwezig zijn, zodat de passagiers hun handen kunnen ontsmetten. Ten aanzien van het desinfecteren van de diverse zitplekken waarop de mensen zitten, zegt Sahadew-Lall dat de buschauffeurs dat niet telkens kunnen doen wanneer iemand uitstapt, maar dat passagiers vrij zijn om dat te doen alvorens zij plaatsnemen. De chauffeurs zullen wel bij aankomst bij de eindhalte, alle zitplekken ontsmetten. De bussen zullen voor de volgende dag grondig schoongemaakt worden als de chauffeurs thuis zijn.

Ten aanzien van drukte die er zal ontstaan vooral wanneer de school weer begint, zegt Sahadew-Lall dat het een verantwoordelijkheid is van de samenleving om drukke plekken te vermijden. “We gaan nu naar een nieuw normaal en we moeten leren dat we niet meer op dezelfde manier verder kunnen.” Volgens hem zal er een evaluatie komen en als blijkt dat de situatie te chaotisch wordt, zal de regering met gepaste maatregelen komen. Sahadew-Lall zegt dat de kleine Noah busjes automatisch zullen moeten stoppen als de particuliere bussen weer beginnen te rijden. “Ze zijn illegaal en moeten niet denken dat ze gaan komen concurreren met bushouders met een vergunning. Trouwens, de bustarieven zijn goedkoper dus de mensen gaan toch voor de bussen kiezen’, aldus Sahadew-Lall.

-door Priscilla Kia-

More
articles