Suriname op schema met NRA: ‘We halen november met heel hard werken’

Suriname is op schema met het National Risk Assessment. Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT) van het National Risk Assessment (NRA) vandaag in gesprek met De West. Toen Van Dijk-Silos de uitdaging aanging om het voorzitterschap van het team te aanvaarden, had ons land nog maar 11 maanden om te voldoen aan de NRA, terwijl in feite hiervoor 24 maanden zijn uitgerekend. Van Dijk-Silos zegt dat Suriname in feite in mei klaar zou moeten zijn met het NRA, maar dat zij om uitstel heeft gevraagd vanwege de verkiezingen. Suriname heeft uitstel gekregen tot november. Van Dijk-Silos verduidelijkt dat vanwege haar functie als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zij niet nauw kon werken met de experts in de periode rond de verkiezingen, maar dat de lokale en buitenlandse experts gedurende twee tot drie maanden wel bezig waren met de technical compliance.

In midden juni heeft van Dijk-Silos een videoconferentie gehad met de OAS en de Inter-American Development Bank (IDB), waarna zij op 1 juli weer aan de slag ging met het team. “We halen november als we vreselijk hard werken. Het zou wel beter zijn als we rustig konden werken. Op 14 juli hebben we weer uitstel gevraagd, maar we hebben nog geen antwoord gekregen, dus we rekenen er niet op en blijven hard werken naar november toe”, zegt Van Dijk-Silos. Het team hoopt midden oktober de risicoanalyse af te hebben, zodat de effectiviteitsanalyse eind september afgerond kan worden. “Zonder een risicoanalyse, kunnen we geen goede aanbevelingen doen, dus daarom moeten we dat eerst afhebben”, legt de voorzitter uit.

Van Dijk-Silos zegt dat ze tevreden is met het tot nu toe bereikte resultaat. Van alle sectoren had het team in het begin de meeste problemen met de betting sector, zoals online bettings en de casino’s. Volgens Van Dijk-Silos wilden zij aanvankelijk niet participeren, maar na de uitleg van de risicomaatregelen, verleenden zij volop hun medewerking. Alle sectoren hebben geparticipeerd behalve de tweedehandse autohandel. Volgens Van Dijk-Silos is er geen wet die bedrijven verplicht om mee te doen, dus moest het team alleen proberen te overtuigen waarom het belangrijk is om mee te doen. Ondanks alle moeite heeft deze sector niet geparticipeerd. Van Dijk-Silos wil geen uitspraken hierover doen in de media, maar zegt dat het wel zal worden opgenomen in het rapport. Zij geeft wel aan dat over de hele wereld deze sector een hoog risico is als het gaat om het witwassen van geld. “Ze willen niet meewerken, dus krijgen ze ook de meest strenge aanbevelingen”, stelt Van Dijk-Silos.

Bij de benoeming van het PMT was er geen budget en locatie. Het team was tijdelijk gehuisvest in het gebouw van het OKB. Van Dijk-Silos geeft aan dat dat Centrale Bank van Suriname zou kijken naar mogelijkheden voor het nieuw gebouw van Assuria, maar dat er niets daarvan is terechtgekomen. Het team werkt dus nog steeds vanuit het OKB-gebouw. Niet alleen de verkiezingen hebben een beetje vertragend gewerkt, maar ook de problemen rond de kasreserve, omdat de Centrale Bank de coördinator is. Ook het (tijdelijk) ontbreken van een governor bij de moederbank, speelde een rol. Desondanks heeft het team voortreffelijk werk kunnen doen. “Ik moet zeggen dat Roemer (Maurice Roemer, governor CBvS, red.) ons heel gauw heeft ontvangen na zijn aantreden en dat zaken weer begonnen te lopen als vroeger”, aldus Van Dijk-Silos.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles