Wurgcontracten doen regering de das om

De financieel-economisch analist Robby Makka, zegt in het radioprogramma ABC Aktueel dat, politiek bekeken, Suriname momenteel op de goede lijn zit. Volgens Makka is het vrij negatief, dat er wurgcontracten zijn getekend door de vorige regering die de nieuwe regering, reeds de das omdoen. “Het is heel moeilijk regeren. De vorige regering had een slogan: ‘Kruistocht tegen corruptie’, echter is die kruistocht nimmer geweest. Ook werd de samenleving voorgehouden, dat er met haar een sociaal contract zou worden afgesloten. Maar uiteraard werd dat sociaal contract een wurgcontract”, aldus Makka.

Volgens hem probeert de tegenpartij van een afstand, zich met de wurgcontracten een machtspositie te verschaffen. De regering komt door die wurgcontracten nu geld tekort, waardoor er geen management gemaakt kan worden.

“Wat er nu gebeurt, is zeer vervelend. Men probeert uit de situatie te komen, maar dat betekent ook dat er heel veel huiswerk gemaakt moet worden om contracten te verbreken of op te zeggen. Over management gesproken, moet ik wel zeggen dat de huidige regering, ondanks de moeilijke situatie, toch goed op weg is”, zegt Makka.

Over het benoemen van familie en vrienden, zegt Makka, dat alles eerst op een rij gezet moet worden. “We moeten eerst nagaan, wie het gratis of commercieel doet. Ook moet er nagegaan worden om welke reden de mensen zijn aangetrokken. Hierop kan alleen de regering antwoorden. De First Lady zou bijvoorbeeld niet gerekend moeten worden tot groep van ‘familie en vrienden’, dit is een nieuwe ideologie. En ook omdat zij in staat is goed werk te verrichten zonder bezoldiging”, zegt Makka. Volgens hem moet aan de samenleving uitgelegd worden, dat studie of achtergrond ook een rol hebben gespeeld bij de benoemingen. “Family and Friends kan niet eindeloos doorgaan, echter moet gekeken worden naar wat de contributie is geweest”, aldus Makka.

More
articles