EBS zwaar benadeeld met 4,6 miljoen USD per jaar

De oud-directeur van het gasbedrijf Ogane, Edward Gessel, zei vanochtend in het radioprogramma ABC Aktueel, dat er enkele zaken zijn mis gegaan bij gasleveranciers. Volgens Gessel waren enkele zaken mis met de inkoopcontracten voor gas. “Dit grijpt al terug sinds 2011. Voorheen was het zo dat Ogane zelf een tender uitschreef, waarop de leveranciers reageerde. En dan werd de beste keuze daaruit gemaakt”, zegt Gessel. Volgens Gessel bleek na de gemaakte afspraken, dat de directie van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), reeds een overeenkomst met Global Export & Finance getekend had. Gezien de EBS meer betaalde aan gas, is zij volgens Gessel zwaar benadeeld.

“Die overeenkomst is verlengd in 2014, ook waren de voorwaarden van dit contract heel erg slecht. Er werd zeker 30 procent meer betaald aan gas, dan er in feite betaald zou moeten worden. Vanuit de directie van Ogane en de RvC van de EBS, is er zwaar geprotesteerd hiertegen”, zegt Gessel. Ook zegt hij, dat bepaalde voorwaarden teruggedraaid zijn in het contract. Volgens Gessel was er sprake van corruptie. “Ik kon toen daaraan weinig doen, omdat ik slechts manager was”, aldus Gessel.

Volgens Gessel is de financiële relatie tussen Ogane en EBS altijd slecht geweest. “Ogane lijdt als gevolg van deze relatie, veel verlies. De inkomsten die EBS had voor de verkopen van energie aan Iamgold, gingen eerst naar Global Export & Finance, en de EBS kreeg vervolgens het restant. De opbrengsten van stroomverkoop zijn bij recht vastgesteld bij hen”, aldus Gessel. De enorme corruptie die bij de EBS heeft plaatsgevonden, noemt Gessel triest. “Deze corruptieve handelingen zijn in achterkamers gebeurd, dus ik ben nog niet bij de procureur-generaal geweest hiervoor. Het ging ongeveer om 4,6 miljoen USD per jaar”, aldus Gessel.

More
articles