Boldewijn: ‘Bouterse schijnt bang te zijn voor iets’

De ex-president Desiré Bouterse, schroomde er onlangs niet voor, de koning van Nederland, Willem-Alexander, te schofferen tijdens de tweede online meeting van zijn partij. Hij uitte zijn dreigement de stad Paramaribo hermetisch af te sluiten, als koning Willem-Alexander niet met goede bedoelingen naar Suriname zou komen. Bouterse deed ‘rare’ uitspraken die tegen hem werken. Het is overduidelijk dat Bouterse zich in het nauw gedreven voelt, omdat het moment waarop een staatshoofd van een bevriende natie Suriname bezoekt, de internationale ogen gelijk gericht zijn op Suriname. Naar aanleiding hiervan werd bestuurskundige August Boldewijn om een reactie gevraagd. Hij zegt dat het overduidelijk is dat Bouterse het volk en de huidige regering, bang probeert te maken.

Indien de koning van Nederland een staatsbezoek brengt, zal het volgens hem zijn om de relatie tussen Suriname en Nederland te herstellen, die Bouterse vernietigd heeft.

Boldewijn vraagt zich dan ook af, hoe en met welke middelen, Bouterse de stad hermetisch wil afsluiten. “Is die man vergeten dat hij geen president meer is, dat hij geen machthebbende meer is van het leger, en dat de douane, de politie of het leger niet meer onder zijn bewind vallen?” Volgens de bestuurskundige schijnt Bouterse bang te zijn voor iets.

Bouterse kan niet tegen zijn verlies

Volgens Boldewijn moet Bouterse zijn verlies nog verwerken en probeert de mensen die nu aan het bewind zijn, het leven zuur te maken. Hij is ook van mening, dat Bouterse het recht heeft om zijn massameetings te houden, maar hij dient geen slordige dingen te zeggen, die het volk in diskrediet zullen brengen en het een slechte naam geven. “Elke regering heeft een eigen beleid en visie. Het ligt niet aan de vorige regering om te bepalen, welke mensen voor een staatsbezoek mogen komen of niet”, aldus Boldewijn. Hij stelt verder, dat de Nederlandse koning, geen hoofd is van de regering, maar wel een staatshoofd, omdat Nederland een koninkrijk is, hetgeen wil zeggen, dat indien hij een staatsbezoek brengt aan Suriname, hij niet om politieke redenen komt, maar merendeels om ceremoniële zaken en misschien zelfs om historische zaken weer te bekijken, in zijn hoedanigheid van staatshoofd. “Maar kennelijk weet Bouterse het verschil niet”, aldus Boldewijn. Nederland heeft een grote rol gespeeld in onze natie, nog meer, omdat het ook ons ex-moederland is.  “Nederland was er ook tijdens de staatsgreep van 1980 erbij.

Goede afspraken maken

Echter is Boldewijn van mening, dat de minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin, eerst goede afspraken moet maken, alvorens Koning Willem Alexander het bezoek brengt aan ons land. “Het is altijd goed, om zaken op een behoorlijke manier af te spreken, alvorens men overgaat tot dergelijke besluiten”, aldus Boldewijn.

More
articles