‘Bouterse kan niet bepalen hoe het OM te werk gaat’

Ex-president en voorzitter van de NDP, Desiré Bouterse, plaatst vraagtekens bij de vervolging van Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en van de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Volgens Bouterse zou Kromosoeto op basis van zaken als ‘deelname aan een criminele organisatie’ zijn aangehouden, dit terwijl anderen criminele handelingen gepleegd hebben die duidelijker zijn en die de procureur-generaal zou kunnen onderzoeken. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt in gesprek met De West, dat Bouterse niet kan bepalen hoe de procureur-generaal te werk gaat. “Als Bouterse iets weet of informatie heeft van zaken die door de procureur-generaal onderzocht moeten worden, dan moet hij de informatie brengen”, stelt Jogi. Bouterse zei afgelopen zaterdag tijdens een online massameeting, dat zijn regering de staatshuishouding draaiende wist te houden door te jongleren en te schuiven met zaken als schatkistpapier en inkomsten van staatsbedrijven.

Volgens Jogi moet de ex-president het volk niet misleiden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens Jogi gronden aanwezig gevonden om Kromosoeto in hechtenis te nemen. “Bouterse heeft zijn tijd gehad en heeft nagelaten om te doen wat juist is. Kijk maar naar de kwestie Naschoolse Opvang. Hij heeft zelf gezegd: ‘‘Zand erover’’. Geen enkele regering beslist wie vervolgd wordt of in hechtenis genomen wordt, maar het Openbaar Ministerie”, zegt Jogi.

Hij geeft aan dat de drie machten in Suriname gescheiden zijn van elkaar en dat geen van de machten de andere domineert. “Bouterse had tien jaar om het werk te doen, maar hij lag in zijn hangmat.

Laat hij weer gaan liggen en rustig zijn thee of koffie drinken, want ik denk niet dat hij ooit weer de leiding over dit land krijgt”, stelt de parlementariër.

Bouterse zei dat de huidige regering de NDP met wortel en tak wil uitroeien, maar dat het niet zal lukken. Jogi zegt dat niemand erop uit is om de NDP uit te roeien en dat daarvoor geen reden is.

“Misschien weet hij wat hij en de zijnen misdaan hebben en ziet hij de aanpak aankomen, waardoor hij zijn NDP’ers probeert op te jutten”, zegt Jogi. Bouterse heeft volgens Jogi misschien dingen te verbergen.  “Hij wil misschien niet dat zijn mensen vervolgd worden en gerechtigheid komt en de gestolen gelden teruggehaald worden, dus gebruikt hij de politieke podia om allerlei zaken te zeggen”, aldus Jogi.

More
articles