Afspraken met NDP vermoedelijk strategie om toch te winnen

Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat indien het waar is dat de huidige regering afspraken heeft gemaakt met de vorige regering over het positioneren van mensen in het apparaat, het de grootste stommiteit is wat een regering kan uithalen. “De top van de NDP bestaat uit militairen. Als militairen verliezen, bedenken ze een strategie om toch weer te winnen. Als dergelijke afspraken zijn gemaakt, dan is het kennelijk een bepaalde strategie van de NDP om toch weer te winnen”, zegt Boldewijn tegenover De West. Hij geeft aan dat de huidige regeringscoalitie bestaat uit vier partijen, maar dat de afspraken met de vorige regering gemaakt zijn door twee partijen. “Hierdoor krijgt de NPS gronden om de zaak niet te vertrouwen en zich uit de combinatie terug te trekken.”

Ex-president Desiré Bouterse, heeft zaterdagavond tijdens een online massameeting aangegeven, dat er afspraken zijn gemaakt met de huidige regering. Het zou gaan om afspraken waarbij de vorige regering zou ondersteunen. Volgens Bouterse zou de opdracht zijn gegeven aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. De ex-president zei in niet mis te verstane bewoordingen, dat er afspraken zijn gemaakt en dat er gewacht wordt op de draft die de partijen nog moeten ondertekenen.

Uit de toespraak van Bouterse valt op te maken dat president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk, weten welke afspraken er zijn gemaakt. Boldewijn zegt derhalve dat de regeringscombinatie uit een andere combinatie bestaat. Hij geeft aan dat de PL en Abop een combinatie vormen binnen de coalitie en dat het daarom niet duidelijk is hoe sterk of zwak deze coalitie staat. “De NDP wil kennelijk gebruik hiervan maken om de zaak te splijten. Als dit het geval is, is het ongehoord. Afspraken van deze aard worden niet door regeringen gemaakt. Het gaat hooguit om afspraken voor de transitieperiode. De president moet komen verklaren wat waar is”, stelt Boldewijn.

De geruchten over mogelijke afspraken tussen de NDP, VHP en Abop, deden al geruime tijd de ronde in de samenleving, maar de huidige regering is er nooit echt op ingegaan. Boldewijn haalt de kwestie aan van districtscommissaris (dc) Mike Nerkust, die hoogstwaarschijnlijk gehandhaafd zou worden als dc als het volk niet hiertegen in opstand was gekomen. Volgens Boldewijn moet de president nu uit komen leggen wat waar is en wat niet. De bestuurskundige zegt dat het getuigt van politieke onvolwassenheid als de huidige regering dergelijke afspraken zou hebben gemaakt met de vorige regering. “Elke regering heeft een eigen beleid en visie. Het ligt niet aan de vorige regering om te bepalen welke mensen ontheven of behouden worden.”

Bouterse ging ook in op een mogelijk bezoek van de Nederlandse koning aan Suriname. Bouterse zei dat als koning Willem-Alexander niet met goede bedoelingen naar Suriname komt, de stad hermetisch zal worden afgesloten. “Want als hij denkt dat hij een koning zomaar hier gaat binnenbrengen – het is te vroeg eigenlijk – dan gaan wij de stad hermetisch afsluiten. Als die koning komt met goede bedoelingen voor het land, zullen wij hem ontvangen met palmtakken en zullen wij hem begeleiden naar de president. Als hij met kwaaie bedoelingen komt, gelooft u mij, dan sluiten wij de tent hermetisch. Just try me. Please, don’t try me”, zei Bouterse. Boldewijn zegt dat de ex-president het volk en de huidige regering, bang probeert te maken.

Boldewijn vraagt zich af met welke kwade bedoelingen de koning naar Suriname zou komen. Volgens hem komt de koning om de relatie met Nederland te herstellen die Bouterse vernietigd heeft. Boldewijn vraagt zich ook af hoe en met welke middelen, Bouterse de stad hermetisch wil afsluiten. “Met de douane, de politie of het leger die niet meer onder zijn bewind vallen? Gaat hij de militairen dwingen tot ongehoorzaamheid? Of gaat hij buitenlandse troepen laten invliegen? Hij schijnt bang te zijn voor iets. Bouterse kan niet tegen zijn verlies en probeert de mensen die nu aan het bewind zijn, het leven zuur te maken”, aldus Boldewijn.

 

More
articles