Regering mag niet zelfstandig maatregelen nemen tegen Dagblad Suriname

In een cartoon in Dagblad Suriname (DBS) d.d. woensdag 26 augustus, werd vicepresident Ronnie Brunswijk afgebeeld als een aap. Niet alleen bij de vicepresident en de president viel dit niet in goede aarde, ook anderen spraken hier schande van. De top van de Abop en Pertjajah Luhur (PL) heeft besloten om Rapar Broadcasting Network (RBN) waarvan DBS deel uitmaakt, te boycotten. Dit zal doorgaan totdat op een bevredigende manier wordt opgetreden tegen de organisatie.

Hoewel niet is aangegeven op welke manier de politieke partijen RBN willen boycotten, zegt jurist Hugo Essed tegen de krant, dat de regering niet zelfstandig maatregelen kan treffen tegen Dagblad Suriname of RBN. In dit geval zou degene (VP Brunswijk, red.) die zich beledigd voelt, een strafklacht moeten indienen, waarna de rechter zal bepalen als het werkelijk gaat om een belediging en welke strafmaatregel daaruit moet voortvloeien. Essed benadrukt dat het ook geen boycot zal zijn, maar maatregelen die opgenomen zijn in het Wetboek van Strafrecht. De regering heeft reeds haar afkeuring uitgesproken over de cartoon.

DBS-directeur Faried Pierkhan, is in dit kader maandag aanstaande door de president uitgenodigd voor een gesprek met de vicepresident.

Volgens artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht, wordt opzettelijke belediging van het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar en een geldboete van de hoogste categorie. Artikel 153 lid 1 zegt dat degene die een geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken, waarin een belediging voorkomt voor het staatshoofd of het waarnemend staatshoofd, verspreidt, openlijk tentoonstelt of aanslaat, of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden in voorraad heeft, indien diegene weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding of gegevens uit geautomatiseerde werken zodanige belediging voorkomt, gestraft wordt met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en een geldboete van de derde categorie.

Nu is het zo dat vicepresident Brunswijk geen waarnemend staatshoofd was toen hij op een dergelijke wijze werd afgebeeld. Hierdoor zijn de strafbepalingen in bovengenoemde wetsartikelen niet van toepassing. Echter kan de vicepresident volgens Essed, als persoon een strafklacht indienen om juridisch op te treden tegen de krant of de cartoonist. Ook in dit geval ligt het aan de rechter om te bepalen wat de straf zal zijn. Essed vindt het moeilijk om een uitspraak te doen over de daad van de cartoonist, omdat die via de media heeft uitgelegd dat hij geenszins racistische of beledigende bedoelingen had met de cartoon. Hij wilde slechts het spreekwoord ‘trots als een aap‘, dus apetrots’, uitbeelden. Volgens de cartoonist was Brunswijk er erg trots op dat hij benoemd was als vicepresident en dat wilde hij uitbeelden.

Volgens de cartoonist is zijn boodschap bij de vicepresident en anderen als racistisch en beledigend overgekomen. “Als iets goed bedoeld was, maar het wordt als negatief ervaren, is het goed dat je je verontschuldiging aanbiedt aan hen die zich gekwetst voelen. Dat heeft de cartoonist gedaan. Ik denk dat daarmee de kous af moet zijn. De oproepen tot boycot van Dagblad Suriname vind ik een overdreven reactie, zeker na de verontschuldiging”, stelt Essed.

More
articles