Er is vanuit de samenleving veel kritiek gekomen op de benoemingen die de regering gedaan heeft. First Lady Melissa Santokhi-Seenacherry, is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie. De broer van de vicepresident, Leo Brunswijk, is eveneens benoemd tot lid van dezelfde RvC. Inmiddels is gebleken dat de benoemingen in strijd zijn met de statuten van de RvC van Staatsolie, zo heeft Leo Brunswijk de Nederlandse nationaliteit, terwijl de Surinaamse nationaliteit vereist is. De First Lady heeft de gestelde leeftijd van 45 jaar niet bereikt. Carl Breeveld (DOE) zegt desgevraagd, dat de teleurstelling van de samenleving terecht is. Volgens hem is het belangrijk, dat de regering doet wat zij in het regeerakkoord heeft opgenomen en niet daarvan afwijkt.
“Deze regering moet stoppen met famiri, mati nanga kompe benoemingen. Wij moeten ervoor pleiten dat reeds gedane benoemingen, snel teruggedraaid worden. De benoemingen kloppen op wettelijke gronden helemaal niet, en vooral omdat president Santokhi te vaak in het parlement heeft aangehaald dat wet en recht gehandhaafd moeten worden, kan hij ze op dit moment niet negeren”, aldus Breedveld. Indien wet en recht genegeerd worden en de benoemingen toch doorgedrukt worden, zal het volk volgens Breeveld bij de komende verkiezingen niet meer achter deze regering staan. “Ze zullen hun draagvlak verliezen, meer omdat ze hadden beloofd het alternatief te zijn. En dat is de reden waarom het volk slim heeft gestemd, voor slim beleid”, stelt Breeveld.
Volgens hem houden de zaken die zich nu afspelen, de regering op om over te gaat tot stabilisatie en wederopbouw van de economie. Breeveld zegt dat het dwaas handelen van de huidige regering, de idee geeft dat de regering niet in staat is te realiseren wat ze beloofd heeft. “Deze zaken die nu geschieden, verspillen enorm veel tijd. Niet alleen tijdverspilling, echter wordt het land opgehouden, terwijl we nu reeds moesten overleggen hoe we de salarissen gaan uitbetalen, hoe we COVID-19 gezamenlijk gaan bestrijden en hoe we de economie weer gezond kunnen maken. We moeten zaken momenteel heel serieus bekijken, en daarom moet de president inkomen”, aldus Breeveld.
Nepotisme viert momenteel volgens Breeveld hoogtij. Volgens hem ligt de machtsconcentratie ook bij deze regering bij familie en vrienden. “Ik moet wel zeggen, dat ik super trots ben op bepaalde parlementariërs, van de coalitie zowel de oppositie. Vooral de coalitie. Enkele leden hebben bewezen dat ze geen jaknikkers zijn. Ze hebben hun ongezouten mening gegeven over de stand van zaken. Ik hoop nu alleen dat de president en de vicepresident de kritiek aannemen. Kritiek maakt alleen maar sterker, momenteel is er geen tijd om zaken met de mantel der liefde te bedekken, zoals de parlementsvoorzitter zei”, aldus Breeveld. Dat gezegd wordt dat er geen kritiek geleverd moet worden, omdat de regering amper een maand regeert, klopt volgens hem ook niet. “Dat is niet terecht, want men moet de boom buigen als het nog jong is. Indien we ze niet bekritiseren, kunnen zaken goed misgaan. Kritiek is altijd nodig, indien je het juiste pad wilt bewandelen”, zegt Breeveld.
Ofschoon er bezuinigd moet worden, heeft de huidige regering 23 auto’s ingehuurd, die ministers moeten vervoeren. Deze auto’s kosten de staat op dag basis USD 200 per stuk. Volgens Breeveld moet de regering juist in deze moeilijke periode bezuinigen en niet naast haar schoenen lopen. “Het geld dat er gebruikt voor deze auto’s, kan anders geïnvesteerd worden. Suriname is veilig genoeg, ze kunnen hun eigen voertuig inzetten tot de situatie weer genormaliseerd is. Het is niet nodig om in zeven auto’s rond te rijden, dat is onnodig verbrassen van brandstof en belastinggelden. Deze leiders moeten met ons meeleven en niet een omweg zoeken om boven ons te zijn. Ze moeten te allen tijde het juiste voorbeeld zijn. Het juiste voorbeeld moet te allen tijde gegeven worden, want dat is waarvoor het volk gekozen heeft”, aldus Breeveld.
door Orsilia Dinge