De pil die de samenleving moet slikken om de economie te redden, is volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), bitter. Maatregelen zoals de governmenttake zijn nodig, stelde Ramautarsing gisteren in het tv-programma To the Point. De VES heeft intussen ook een pakket aan maatregelen aangeboden aan de regering dat een evenwicht moet brengen in het maandelijks tekort van de overheid. De maatregelen zijn volgens Ramautarsing, niet populistisch en het is niet duidelijk of de regering die nog een verkiezing wil winnen, bereid is om alle maatregelen door te voeren of over te nemen.
Ramautarsing zei dat de VES niet op de stoel van de regering gaat zitten en niet gaat bepalen wat er moet gebeuren. “Er kunnen alleen adviezen worden gegeven, helpen met de uitvoering en doorrekenen, maar we zijn niet de regering. Als al die dingen die de economie moeten redden niet goedgekeurd worden door de politiek, dan vrees ik dat we vijf lange erg nare jaren tegemoet gaan. Het wordt ellende op ellende”, stelde Ramautarsing.
Hij gaf aan dat de VES haar plaats kent in de samenleving, maar dat zij ervaring en economische kennis heeft die de regering kennelijk niet heeft, want de regering heeft nog steeds niet gezegd, wat haar pakket aan maatregelen inhoudt. Mitigerende maatregelen zijn ook niet genoemd. Rasmautarsing: “Ons pakket was uitgebreid op bestuurlijk, fiscaal, productie, ontwikkeling en sociaalvangnetniveau, maar het enige wat we hebben gezien, is de verhoging van de governmenttake.” Ramautarsing zei dat het mogelijk is dat de regering andere voorstellen van andere organisaties heeft overgenomen. “Als ons pakket niet deugt, waar is het jouwe? En welk probleem heb je al opgelost in de afgelopen dagen? Dus als er betere zijn, is dat prima, maar we horen het graag”, zei Ramautarsing.
Een maatregel die ook door de VES was voorgesteld, is reeds doorgevoerd. Het gaat om de verhoging van de governmenttake op brandstof. Volgens Ramautarsing zijn er diverse opties om de economische problemen op te lossen, maar de verhoging van de governmenttake is de meest makkelijke. ‘’Die kan overnight gedaan worden,’’ zegt hij, ‘’alleen is het niet voldoende.’’ Ramautarsing zei dat hij heeft uitgerekend dat deze verhoging maximaal SRD 20 miljoen per maand oplevert, maar er is per maand nog steeds een tekort van SRD 230 miljoen. Hij benadrukt dat er daarom een pakket aan maatregelen moet zijn dat evenwicht brengt, want ook de sociale prijs die daaruit voortvloeit, moet een vangnet hebben. ‘’De prijzen gaan stijgen en mensen gaan armer worden. Degenen die in problemen komen, moeten een tegemoetkoming kunnen krijgen. Dat is besproken tijdens de hearing met de coalitiepartners op 16 juni. We hebben een pakket aangeboden. Ze leken er content mee te zijn, alleen zien we nog niets gebeuren”, stelde Ramautarsing.
Naast de governmenttake, heeft de VES ook een tijdelijke solidariteitsheffing voor de hogere inkomens voorgesteld. Het verhogen van de governmenttake zal volgens Ramautarsing, geen tijdelijk iets zijn, maar permanent, omdat het gaat om een structureel probleem in de economie dat met structurele maatgerelen opgelost moet worden. “De economie van de staat moet structureel meer verdienen. Ze moeten ook minder uitgeven, maar als ze komen zeggen dat het voor drie maanden is, dan houden ze u voor de gek, want vanwaar gaat dat geld komen als ze over drie maanden willen stoppen met de governmenttake?” De leges en administratieve kosten voor diensten bij de overheid en grondhuur voor percelen zijn volgens Ramautarsing, verwaarloosbare bedragen. Hij vindt wel dat de bedragen aangepast moeten worden.
De overheid moet volgens de econoom alvast bezuinigen met de 23 Prado’s die voor USD 200 per dag gehuurd worden. Intussen rijden enkele ministers al hun eigen auto. Ramautarsing weet niet waarom dit niet vanaf dag één gedaan. ‘’Als je van het volk vraagt om de buikriem strakker te trekken, moet je zelf niet in luxe blijven leven’’, zei hij. Over het ambtenarenapparaat zei Ramautarsing dat iemand die vlak voor of na de verkiezingen zich heeft laten regelen, een opportunist is. “Je wist dat de overheid geen geld had om je te betalen, maar toch ga je. Het beste voor de economie is om de onredelijke eisen van mensen die zich op de valreep hebben laten regelen, niet te honoreren, want ze wisten vanaf het begin dat ze een risico namen. Het is asociaal naar de gemeenschap toe die het moet betalen. Het is dus niet asociaal om hen te zeggen, dat er geen geld is”, stelde Ramautarsing. Daarnaast zijn er volgens hem verschillende modellen aanwezig voor het succesvol saneren van het overheidsapparaat.
Al de jaren daarvoor was er volgens de econoom speelruimte om ambtenaren in dienst te nemen, maar nu is het noodzakelijk dat het apparaat gesaneerd wordt. Regeringen willen geen ingewikkelde processen in gang zetten, maar deze regering zal het volgens hem tegen wil en dank moeten doen, anders komen we er niet uit. Volgens Ramautarsing kan de regering, ondanks alle kritiek die zal komen, beter nu harde maatregelen treffen, omdat ze nu nog populair is. ‘’Het is een bittere pil, maar een evenwichtig programma zal het volk niet te lang in het dal laten. We gaan meer moeten betalen voor water en stroom, we gaan de invoerrechten verhogen waardoor producten duurder worden, maar als de economie stabiliseert, komen we snel weer op het groeipad”, aldus Ramautarsing.