‘Met een dief neem ik geen zitting in RvC’

De benoeming van de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) binnen de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft voor veel ontevredenheid gezorgd bij leden van de regering. Zij zijn het er niet mee eens dat de gewezen president-commissaris van de RvC onder de regering Bouterse, Andy Rusland, wederom benoemd is tot lid van de RvC. Energie-econoom Viren Ajodhia die door de VHP was voorgedragen om zitting te nemen in de huidige RvC, ziet af van de functie.  ‘’Onder leiding van Rusland zijn een heleboel corruptieve handelingen gepleegd’’, zegt Ajodhia tegenover De West. Volgens hem is Rusland dan ook niet de juiste persoon om de EBS te redden. Met de benoeming van Rusland, wordt volgens Ajodhia het signaal gegeven, dat er geen werkelijke intentie is om EBS te redden, maar om door te gaan met het leegroven ervan. ‘’De ellende binnen EBS, moet opgeruimd worden’’, zegt Ajodhia. ‘’De afgelopen jaren zijn er enorm veel corruptieve handelingen gepleegd binnen de EBS en dit is reden genoeg, dat niet ik met zoveel jaren ervaring als energiedeskundige, met een dief in een RvC zitting zal nemen. Hoe kunnen we met hetzelfde beleid als de jaren voorheen verder, als dit juist voor achteruitgang tot bijna failliet zijn, heeft gezorgd? Dit is absoluut niet wat we willen.’’

Ajodhia zegt, dat hij een andere manier zal creëren om een bijdrage te leveren aan Suriname en de EBS.  “Ik kan helaas geen onderdeel hiervan zijn, om de EBS verder te benadelen. Mijn naam staat nu op een lijst waar ik principieel geen deel van kan zijn. Het zou geen probleem moeten zijn, indien men een deskundige van een andere partij wil benoemen, maar het probleem begint wanneer er twijfels zijn, omdat degene die benoemd is, eerder heeft meegewerkt aan de neergang van het bedrijf”, aldus Ajodhia. Hij zegt zich niet voor te kunnen stellen, dat iemand waarmee juist afgerekend moet en die medeverantwoordelijk is voor de neergang van het bedrijf, als president-commissaris wordt benoemd. Volgens Ajodhia hoort Rusland in Santo Boma thuis en niet in de RvC van EBS.

 Vetorecht hanteren

Ook VHP-parlementariër Sham Binda, is niet te spreken over de benoemingen van de afgelopen periode. Hij doet een beroep op president Santokhi, om zo snel mogelijk een halt toe te roepen, in zaken die verkeerd gaan. “Nu al heerst er veel ontevredenheid in de samenleving inzake benoemingen. Dan moet de president inzien, dat hij het vetorecht in werking moet laten treden”, zegt Binda desgevraagd. Volgens Binda doet vicepresident Ronnie Brunswijk zijn eigen zin zonder na te denken over de mogelijke consequenties. “Hebben we geen kader meer binnen de regering? Deze Rusland heeft tijdens zijn periode als president-commissaris zoveel laten gebeuren. Het volk heeft met zulke mensen afgerekend, dan is het hoog tijd om in te zien dat zulke mensen en hun beleid niet meer gewild zijn”, aldus Binda.

More
articles