Grote toename COVID-19 gevallen

‘Surinamers moeten minder hypocriet zijn’

Het aantal COVID-19 gevallen is de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. VHP-parlementariër Cedric van Samsom, zegt tegenover De West, dat het aantal blijft stijgen, omdat het nieuwe covid-managementteam, het Outbreak Management Control Team, meer testen afneemt. “Zo is ook gebleken hoeveel mensen rondliepen zonder enig idee dat ze virus hebben”, zegt Van Samson. Volgens hem was de aanpak van het coronavirus vanaf het begin fout. Van Samson zegt dat Surinamers zich ervan bewust moeten worden dat hun gedrag het enige wondermiddel is, dat een verandering zal brengen in deze situatie. “Surinamers moeten minder hypocriet zijn. Men moet niet zeggen dat het huidige covid-team, de situatie niet goed aanpakt. Vanaf het begin was de juiste tool er niet en dat heeft gemaakt dat de situatie momenteel veel erger is geworden. Inmiddels heeft het huidige team geëvalueerd en is tot conclusie gekomen, dat een mondkapje vanaf het begin verplicht moest worden”, aldus Van Samson.

Volgens hem was er bij het voormalige team geen wetgeving, waardoor een heleboel verkeerd is gegaan. Het nieuwe managementteam kon bij zijn aantreden volgens Van Samson, niet gelijk met drastische maatregelen komen, omdat de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand, nog aangenomen moest worden.

Nu deze wet is aangenomen, kunnen bepaalde maatregelen wel genomen worden. “Je kan niet hard optreden zonder mogelijkheden. Nu kan dat wel, want er is uitgelegd dat een mondkapje nu verplicht is en dat de bewegingsvrijheid van burgers nu beperkt is”, aldus Van Samson. Volgens Van Samson moet de voorlichting uitgebreid worden. ‘’Grote gezinnen moeten in deze periode goed voorgelicht worden over COVID-19’’, zegt hij. De kans op besmetting is in een groot gezin of wanneer meerdere gezinnen in een huis wonen, groter. Volgens hem moet aan zulke gezinnen uitgelegd worden, dat een mondkapje ook thuis gedragen moet worden.

More
articles