Afgelopen maandag heeft de raad van toezicht van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), wederom de leiding gegeven aan Ginmardo Kromosoeto. De raad van toezicht heeft dit besluit genomen naar aanleiding van de uitslag van de onderzoeksrapporten van de accountants. Na een kritische bestudering heeft de raad het advies uitgebracht aan de minister van Financiën, Gilmour Hoefdraad en de Surinaamse regering Kromosoeto in ere te herstellen. Nadat er berichten waren verschenen op sociale media inzake vermeende malversaties bij de SPSB eind april 2019, heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, accountantsonderzoek op de SPSB laten instellen. Kromosoeto heeft op dinsdag 14 mei 2019, op verzoek van de regering van Suriname, zijn verlof ingediend, om zo alle ruimte aan het ingestelde bijzonder accountantsonderzoek te bieden. Aan dit onderzoek heeft hij volgens een officieel regeringsbericht zijn volledige medewerking verleend. De onderzoeksrapporten van de accountants zijn met de Raad van Toezicht gedeeld, die na kritische bestudering, advies heeft uitgebracht aan Hoefdraad.
De regering heeft met inachtneming van het advies en de kanttekeningen van de Raad van Toezicht, het besluit genomen Kromosoeto voornoemd, wederom zijn werkzaamheden te doen hervatten. Het onderzoek moest vaststellen, of er sprake is geweest van geldverstrekking door de Surinaamse Postspaarbank aan derden, zonder dat de daarvoor binnen de SPSB geldende procedures in acht zouden zijn genomen en zonder dat er adequate onderliggende documentatie aanwezig was.
Tevens moest worden vastgesteld, of er sprake is van onterechte afboeking door de bank van schulden aan de bank, zonder dat de daarvoor geldende procedures in acht zijn genomen, dan wel, zonder dat er een adequate tegenprestatie van de debiteur tegenover stond.
Uit de rapporten is niet gebleken, dat er misstanden zijn aangetroffen, op grond waarvan verantwoordelijken binnen de organisatie, strafrechtelijk vervolgbaar zijn.
De Raad van Toezicht heeft evenwel bij de overdracht, de opdracht gegeven aan de directeur, om de geconstateerde administratieve onvolkomenheden terstond aan te pakken en herhaling hiervan te voorkomen. Tevens is gevraagd om het traject in te zetten om aan de verbeterbare processen en procedures te werken.
Tenslotte doet de Raad het beroep op een ieder, om het normalisatieproces bij de SPSB te ondersteunen en deze zonder enige onderbrekingen, gestaag te laten plaatsvinden.