Goede grensbewaking zal verspreiding Covid-19 verhinderen

Gezien de Covid-19 maatregelen afgelopen zaterdag versoepeld zijn, lijkt alles weer te normaliseren. De activiteiten binnen de samenleving komen langzamerhand weer op gang. Ofschoon de maatregelen van korte duur waren, is de samenleving bewuster en hygiënischer geworden wanneer het om infectieziekten gaat. Zo is het grieppercentage dit seizoen met bijkans 40 procent gedaald, en zijn burgers alerter geworden als het om persoonlijke hygiëne gaat. Volgens VHP-parlementariër en arts, Dew Sharman, heeft de samenleving een voorname rol gespeeld rond het Covid-19 gebeuren.

“We hebben momenteel een verhoogde hygiëne, die heel positief heeft gewerkt. De verhoogde hygiëne is het gevolg van het Covid-19virus. Het virus heeft dus ook zijn voordelen, waarbij de samenleving een belangrijke rol heeft gespeeld, omdat ze weet, dat indien zij op de persoonlijke hygiëne let, ze een keten verbreekt. Door de alertheid en instelling van burgers, is ook het grieppercentage aanmerkelijk gedaald. Als het om preventiemaatregelen gaat bij de infectieziekte, zou ik zeggen proficiat Surinaamse bevolking. Ook het verplegend personeel heeft heel goed gefunctioneerd” zegt Sharman desgevraagd. Hij zegt dat de samenleving voor 90 procent heeft meegewerkt een corona-explosie in te dammen.

Volgens Sharman heeft de volksgezondheid en het managementteam een heel belangrijke bijdrage geleverd, waardoor wij nu op nul positieve gevallen zitten. Hij zegt, dat volksgezondheid over genoeg materiaal beschikt, als er een hervatting van het virus optreedt. “Omdat wij waren voorbereid op een explosie, beschikt Volksgezondheid nu nog over genoeg materiaal als zich een hervatting mocht voordoen. Op dit moment moeten we de grenzen hermetisch afsluiten en goed blijven bewaken. Want in onze buurlanden stijgen de besmettingen met de dag”, aldus Sharman.

Ook het bezoek bij de huisartsen lijkt te normaliseren. Patiënten weten met de Covid-19 crisis om te gaan en dat zij eerst een afspraak dienen te maken, alvorens ze de poliklinieken bezoeken. Volgens Sharman verloopt het ook wat vlotter, gezien het feit dat patiënten de drukte vermijden en bijvoorbeeld bij griepsymptomen eerst contact met het BOG maken.

More
articles