Volgens assembleelid Carl Breeveld, heeft de regering Suriname weer in een avontuur gestort door de Valutawet. “Het was vanaf het begin duidelijk, dat de wet niet zou werken en dat hij opgeschort zou worden”, merkt de Doe-parlementariër op. Breeveld zegt verder, dat ook de oppositie in DNA, de VES en de VSB hiervoor hadden gewaarschuwd. Breeveld vindt het jammer, dat er niet geluisterd wordt naar anderen hun standpunten. “Dat is eigenlijk precies wat deze situatie ons leert, men blijft doordrukken en wil zijn doel bereiken. Maar dit is juist onbehoorlijk bestuur”, benadrukt Breeveld.
Volgens de parlementariër dien je juist draagvlak te zoeken voor zulke complexe aangelegenheden, als een Valutawet. “Wie wil nou niet, dat de koers omlaag gaat, ik wil dat ook.” Tegelijkertijd zegt Breeveld, dat het te maken heeft met de wetmatigheden in de economie en met de productie van een land, daardoor gaat de buitenlandse valutakoers dan omlaag en word je eigen geld versterkt. “Dat is precies de wetmatigheid die iedereen weet en je hoeft geen economie gestudeerd te hebben daarvoor”, aldus Breeveld. Hij haalt aan, dat hier duidelijk te merken is, dat zij de wet hebben aangenomen, maar de dollar voor een koers van SRD 7.50 is nergens te vinden, vervolgens floreren vier verschillende koersen gewoon en worden elke keer steeds hoger.
Mensen die huur moeten betalen en studenten die buitenlandsgeld moeten overmaken etc. krijgen alleen maar problemen. “Wij zien dat die wet ons meer problemen heeft gegeven, dan dat hij een oplossing heeft gebracht. Laten wij eerlijk zijn daarover”, benadrukt Breeveld. Hij geeft aan, dat wij allemaal natuurlijk willen dat het Surinaamse geld niet verwaterd, dat de valutakoers omlaag gaat, maar het kan niet op deze manier, want er ontstaat dan een chaos. “Ik vind de uitspraak van de rechter daarom niet vreemd, dat deze heeft besloten de Valutawet op te schorten”, aldus Breeveld.
Breeveld is van mening, dat er geen enkele kritische benadering is gekomen vanuit de minister van Financiën bij de behandeling van de wet. “Terwijl wij als parlementariërs juist geroepen zijn om kritisch de regering te volgen, wij zijn juist degene die het volk moeten redden voor een ondergang en als wij dan meegaan met een beleid dat desastreus is, als wij beginnen om allerlei dingen te noemen die naar ons gevoel, niet ter zake doende zijn, dan zeg ik dat wij er helemaal niets van snappen. Een goed geweten vreest geen aanklacht”, stelde Breeveld.
“Wij leven in een democratie, vanaf 1975 zijn wij een onafhankelijke natie. Laten wij tenminste een beetje volwassenheid aan de dag leggen in de manier waarop wij omgaan met betrekking tot hoe dit land is ingericht en bestuurd wordt.” Breeveld zegt dat langzaam, de ogen van het volk open gaan, om te zien dat dit beleid niet goed is.