Schooldeuren blijven dicht

‘Regering moet onderwijs niet gebruiken voor politieke doeleinden’

“Suriname is geen Nederland”, dit zei onderwijsminister Lilian Ferrier, op de vraag of de schooldeuren op 11 mei weer opengaan, gezien dat in Nederland op 11 mei zal geschieden. Echter heeft Ferrier nog niet bekendgemaakt, wanneer de school weer begint. Volgens Ferrier, kunnen de scholen nog niet opengaan, zolang de Covid-maatregelen van onder meer het ministerie van Volksgezondheid nog gelden. Het gaat in deze om het samenscholingsverbod dat maximaal tien personen betreft, ‘social distancing’ en het in acht nemen van hygiënische maatregelen. Ferrier zegt, dat bepaalde scholen momenteel niet eens over water en sanitaire voorzieningen beschikken.

“Deze regering moet onderwijs niet gebruiken voor politieke doeleinden! Suriname is inderdaad geen Nederland, we zijn natuurlijk veiliger hier gezien, nu op nul Covid-19gevallen zitten. Er is geen reden om de maatregelen nog te hanteren. We kunnen het ons niet permitteren, om langer gesloten te zijn”, zegt VHP-parlementariër en lid van de onderwijscommissie in DNA Riad Nurmohamed desgevraagd.

Volgens Nurmohamed moet de bewindsvrouwe niet klagen over gebrek aan sanitaire voorzieningen op scholen, gezien de regering 10 jaren de tijd heeft gekregen om deze zaken in orde te maken. “Het klopt inderdaad, dat bepaalde scholen geen water of sanitaire voorzieningen hebben. Maar sommige mensen schamen zich niet, de minister moest deze zaken reeds in orde hebben gemaakt. Met of zonder Covid-19 moet de hygiëne, vooral op scholen, op de eerste plaats zijn”, aldus Nurmohamed.

Nurmohamed vindt, dat de Covid-maatregelen niet meer van toepassing zijn en stelt voor dat die ,los van de grenzen in oost en west, opgeheven kunnen worden. “Het is niet correct dat deze mensen ons dwingen ons te houden aan regels die zij zelf hebben gemaakt. Terwijl zij zelf de maatregelen flink met voeten treden. Ze liegen voor zichzelf, ze bedrijven politiek met het onderwijs”, aldus Nurmohamed. Hij had gehoopt, dat dit schooljaar nog gered zou kunnen worden en had daarom voorgesteld de klassen te splitsen in een ochtend en een middaggroep met preventieve maatregelen vanwege het ministerie van Onderwijs.

More
articles