Lock Down wordt mogelijk nog niet opgeheven

Ofschoon Suriname voldoet aan de vereisten van de ‘Lock Down rollback checklist’ van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is de kans toch groot dat de lockdown voorlopig niet wordt opgeheven. Volgens infectioloog, Stephen Vreden, is dit nog niet het moment een teken dat we er helemaal zijn, omdat wij als land nog steeds veel tegenwerking ondervinden aan onze grenzen. De infectioloog zegt dat er nog steeds een hoog percentage besmettingen is in de nabije regio’s en dat hiermee het gevaar voor een hernieuwde uitbraak niet is weggenomen. “Dat wij er als land minder last van hebben ondervonden van Covid-19, komt doordat wij ons redelijk aan de regels houden”, stelt Vreden.

Suriname zou voldoen aan de vier belangrijkste aanbevelingen, die nodig zijn om de lock down terug te draaien. Bij de studie is er een lijst gepresenteerd van landen, die aangeven wat hun beleid is. Er zouden daarop zelf landen zijn vermeld met een enorm hoog percentage aan besmettingen, die ervoor hebben gekozen, hun lockdown op te heffen. Vreden wijst op het gevaar dat er nu heerst in  Frans-Guyana (Gran Santi), waarbij er ruim 22 positieve Covid-19 gevallen zijn. Ook in Brazilie zou volgens de infectioloog het aantal gevallen stijgende zijn. “Omdat het allemaal zo dichtbij is, blijft de situatie verontrustend”, aldus Vreden

Volgens de Voorzitter van de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB)moet de regering transparanter tewerk gaan en moet duidelijk worden gemaakt, waarom de lockdown niet wordt opgeheven. Dit terwijl in grote landen als Spanje en Italië hun maatregel reeds hebben versoepeld.

More
articles