Verlenging lockdown was noodzakelijk

Volgens Danielle Veira directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) worden de Covid-19 maatregelen voor een groot deel geëerbiedigd, maar dat wil nog niet zeggen, dat wij alles moeten opengooien. De veertien dagen verlenging van de lock down was voor haar noodzakelijk. Dit omdat Suriname nog bezig is in die transitiefase om datgene dat werkt zo te kunnen houden. “Het is niet een plan om ervoor zorg te dragen, dat wij mensen pressen. “De lock down houdt ons juist in die toestand, waar we willen blijven”, zei Veira.

Veira zei op dat er ondanks de lock down, toch enkelen nog zijn die zich niet aan de regels houden. De specialisten zeggen aan dat dit op deze wijze moet blijven geschieden. “Want zolang wij niet een situatie hebben, waarbij mensen zich uit zichzelf kunnen houden aan deze maatregelen, en wanneer mensen uit zichzelf de nieuwe richting waarin we opgaan, niet maken tot hun tweede natuur, dan zijn wij nog niet zo ver”, stelde Veira.

Volgens Veira is te merken dat de maatregelen, social distancing, thuis blijven en de lock down, wel helpen dat er in Suriname nog geen sprake is van lokale transmissie. Daar is de lock down op dit moment voor. “U hebt ook gemerkt, dat wij gefaseerd de repatriatievluchten uitvoeren. Dat heeft dan ook weer te maken met, ben je er klaar voor om zoveel mensen in één keer te ontvangen onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden. De lock down helpt hierbij het gefaseerd te doen en we zien dat het werkt”, aldus Veira.

Veira verklaarde dat de regering ervan op de hoogte is, dat er meer speelt binnen de maatschappij over al deze maatregelen die zijn afgekondigd. Maar dit is volgens haar in eerste instantie een issue van de gezondheidzorg. “En dan luisteren wij naar onze medici die ons adviseren wat voor ons in Suriname op dit moment het beste is”, aldus Veira.

-door Adiën Samuel-

 

More
articles