Veira: ‘Voorzorgsmaatregelen Covid-19 nog steeds van kracht’

Tijdens de dagelijkse Covid-19 persconferentie gaf Daniëlle Veira, voorzitter van het Management Team gistermiddag aan, dat het team nog altijd bezorgd is over de grote samenscholingen op openbare plekken zoals winkels, markten en de openbare wegen. Het team is van mening, dat het van groot  belang is, dat de gemeenschap zich nog altijd houdt aan de opgegeven instructies ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Covid-19 virus. Veira zei, dat het ministerie van Volksgezondheid op korte termijn, meer informatie zal geven over hoe wij als gemeenschap stap voor stap, terug kunnen naar de oude situatie. Over de besmettingen in het Franse dorp Gransanti, dat op steenworpafstand ligt van Suriname, zei Veira dat er een team van de Medische Zending en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) in het gebied Goninikrikimofo is om het een en ander, vast te stellen.

Over de veiligheid bij de grenzen liet Veira weten dat er tussen Suriname en de ambassadeurs van Brazilië, Frans-Guyana en Guyana frequent van gedachten wordt gewisseld. Voor de landen staat de veiligheid centraal. Mocht de situatie veranderen, ook dan zullen de Covid-19 voorzorgmaatregelen in acht genomen moeten worden. “Als gekeken wordt naar de cijfers, kunnen we vooralsnog niet stellen, dat het virus niet meer aanwezig is in ons land. De cijfers geven alleen een indicatie, dat wat tot nu toe aan maatregelen is genomen, goed heeft gewerkt”, stelde Veira.

Veira zegt dat er een Crisismanagement-team samengesteld is, bestaande uit de vicepresident Ashwin Adhin, DNV-directeur, de directeuren van de ministeries van Justitie en Politie en Volksgezondheid, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing, de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad en andere gezondheidsexperts, dat als taak heeft maatregelen te treffen voor het garanderen van de nationale veiligheid en ter voorkoming van de verspreiding van het COVID-19-virus. Verder is het team bevoegd te plannen, het maken van protocollen en het geven van directieven tot het treffen van maatregelen die in het belang zijn van het tegengaan van de verspreiding van het virus in Suriname. Dit team zal komende week aangevuld worden met functionarissen van de ministeries van Financiën, Handel, Industrie en Toerisme en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

More
articles