DC Daniel: Controle bij grens Suriname en Frans-Guyana nauwgezet

De districtscommissaris van Marowijne, Freddy Daniel zegt in gesprek met De West, dat het handhaven van de maatregelen rondom het Covid-19 virus zeer streng worden uitgevoerd. “De grens met buurland Frans-Guyana wordt, vanaf het nieuws over de eerste vijf geconstateerde positieve Covid-19 gevallen in Saint Laurent dichtgehouden”, stelt Daniel. De districtscommissaris zegt, dat er nu met de nieuwe 9 positieve geregistreerde gevallen van Covid-19 nabij Gran Santi, weer een stukje voorlichting wordt verbeterd voor, wat de drastische maatregelen ter bescherming van de burgers betreft”, aldus Daniel.

Volgens Daniel is het een hele strekking langs de grens die gecontroleerd moet worden. De controle en de werkzaamheden op de rivier, worden uitgevoerd met boten, waaronder een schip van de marine. Er wordt gepatrouilleerd door militairen. De politie, douane en het leger zijn reeds nagegaan hoe de controle op de Marowijnerivier moet geschieden. Daniel zegt, dat er een 1X24 uur wegcontrole is op de Oost-Westverbinding nabij het Marwina Ziekenhuis. Daar zijn onder andere gezondheidwerkers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) gestationeerd, om ook toezicht te houden op eventuele overtreders.

“Niemand mag de oversteek doen naar de Franse kant en omgekeerd mag dat ook niet”, aldus Daniel.

Alhoewel de bootslieden die normaliter de oversteek doen van Albina naar Saint-Laurant, hun werkzaamheden wilden hervatten, hebben zij na de verklaring van de vicepresident, dat de grenzen wegens de Covid-19 dreiging gesloten moesten worden, het begrepen.  “Een ieder zal zich moeten houden aan de maatregel, omdat het niet om één persoon gaat, maar om ons allemaal. Het is onze gezondheid waarmee we serieus moeten omgaan. De economie ligt momenteel overal stil en een ieder lijdt verlies”, aldus Daniel. Hij zegt dat hij de bootslieden begrijpt, omdat zij ook gezinnen hebben, die zij moeten verzorgen. “Ik heb reeds een alternatief voorstel gestuurd naar de regering, om deze mensen tegemoet te komen, maar wij wachten vanwege de regering nog op feedback”, zegt de districtscommissaris. “Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken, en het is goed, als er gegevens worden bijgehouden.” “De Marowijnerivier is niet alleen Saint-Laurent-Albina, maar die loopt door tot naar de Apatou, Lawa verder en weer van Galibi naar de andere dorpen, het is daarom noodzakelijk de grenzen te bewaken, zodat verdere verspreiding niet kan”, aldus Daniel.

De bootlieden van Albina verwachten een tegemoetkoming van de overheid. Dit zei Ricardo Banda voorzitter van de Boothoudersorganisatie in gesprek met een lokaal medium. Volgens Banda klopt het niet dat de bootlieden van plan zijn te demonsteren. Hij zegt dat overleg met de autoriteiten betere garanties zal bieden. “De mensen hebben het heel moeilijk, aangezien ze al geruime tijd geen inkomsten hebben. Ze houden zich aan de regels van de regering. Het zijn enkele gelukszoekers die ondanks het verbod, toch nog de oversteek doen”, zegt Banda.

More
articles