Shata luidt noodklok!

De tourismesector is recentelijk geconfronteerd met een aantal uitdagingen, onder andere de effecten vanwege de wereldwijde Coronapandemie, de afkondiging van de “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren” en de “Wet Uitzonderingstoestand Covid – 19”.

Als voorzorgsmaatregel op COVID-19, heeft een groot deel van de leden van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) hun activiteiten per 15 maart j.l. moeten staken, in opdracht van de regering. Dit heeft tot het gevolg, dat de leden geen inkomsten kunnen genereren, en toch bepaalde maandelijkse kosten zoals huur, lonen, aflossingen e.d. door moeten betalen, terwijl het helaas nog niet bekend is, hoelang de voorzorgsmaatregelen zullen duren.

De werkgevers proberen zoveel mogelijk hun personeel tegemoet te komen, maar dat blijkt moeizaam te gaan, aangezien er geen bron van inkomsten is. De sector heeft een omzetdaling van bijkans 95-100%, hetgeen voor velen de kans tot overleven klein maakt met als mogelijk gevolg groot verlies aan arbeidsplaatsen.

SHATA is voorstander van ordening van het valutaverkeer waarbij een ieder, in het bijzonder haar leden, er beter van worden. De impact “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren” op het toerisme sector moet dringend geëvalueerd worden.

Een simpel voorbeeld:  Een toerist kan geen Surinaamse dollars wisselen op de luchthaven. Dat kan alleen bij de bank of cambio’s. Toeristen kunnen dan ook niet vooraf een tour boeken, zonder eerst naar de bank te gaan die na 14.00 uur gesloten is. Wij verwachten daarom dat de overheid blijft communiceren met het bedrijfsleven; wij moeten elkaar helpen om maatregelen te nemen. Wij hebben elkaar nu meer dan ooit hard nodig. Zonder de betrokkenheid en steun van de overheid, zal de Toerismesector nooit kunnen functioneren (Public Private Partnership – PPP)

In het kader hiervan heeft de SHATA enkele stappen ondernomen om voor de belangen van haar leden op te komen. Zo zijn er meetings geweest met onder anderen het ministerie van HI&T en hebben wij formeel gevraagd de rest van de toerismesector op dezelfde wijze te behandelen als de casino’s.

Tevens heeft de SHATA het concept “Wet Uitzonderingstoestand Covid – 19” bestudeerd, op aanvraag van het ministerie van HI&T en van commentaar voorzien, met de nodige voorstellen en recommandaties. Eveneens is er onder de leden een inventarisatie per bedrijf gemaakt van het kostenplaatje per maand en zijn er op basis hiervan oplossingen aangedragen aan de minister van HI&T.

Ook is de SHATA samen met de VSB en Asfa een platform aangevangen om te brainstormen, hoe de leden door COVID-19 heen te helpen en hoe hierna weer nieuw leven in de bedrijven te blazen. Kortom, de SHATA is voortdurend in overleg met instanties om voor haar leden het nodige in kaart te brengen en arrangeren. Er zou bijvoorbeeld in een toeristisch forum, dat bestemd is voor de

leden en het publiek, gestart kunnen worden, waarbij zaken de toerismesector betreffende besproken worden. Met name de impact van de aanname van nieuwe wetten zouden besproken kunnen worden; welke strategische plannen zal het PPP ontwikkelen om de sector weer op poten te krijgen. SHATA zal doorgaan met de ontwikkeling van de toeristensector en verwacht daarbij de onvoorwaardelijke ondersteuning van de overheid!

More
articles