De inspecteur van politie der eerste klasse Revelino Eijk zegt dat het gebruik van geweld tegen burgers zonder enig noodzakelijk doel, verboden en in strijd is met de ambtsinstructie en de gedragscode voor politieambtenaren. Dit gaf hij gisteren aan in een verklaring op sociale media. De inspecteur keurt het gewelddadig optreden van de politie af. Er circuleert momenteel een filmpje op sociale media waarin politieagenten te zien zijn, die excessief geweld toepassen op burgers. De politie mag volgens de inspecteur slechts gebruik maken van geweld, als uiterste middel ook wel bekend als ultimum remedium. Dit ter bescherming van de grondrechten van de mens, namelijk het recht van elke burger op lichamelijke integriteit zoals vervat in de verschillende mensenrechtenverdragen en de grondwet. Met uiterste middel wordt bedoeld, pas als het te bereiken doel, op geen enkel andere manier kan worden bereikt. In een van de filmpjes, dat gemaakt werd door een weggebruiker vanuit een auto, is te zien hoe twee politieagenten een man bij een auto staande houden. Een agent pakt de man bij zijn keel en wanneer deze zich los rukt, geeft de agent hem vervolgens vuistslagen in zijn gezicht. Ook haalt hij zijn pistool tevoorschijn en lost een schot in de lucht. “Het doel moet bereikt worden, anders hoeft er geen politie te zijn. Een overtreder van de avondklok moet bijvoorbeeld verwijderd worden, dat is het doel. Pas als dat doel op geen enkele andere manier bereikt kan worden, mag de politie geweld aanwenden”, aldus de inspecteur.
De inspecteur benadrukt dat de politie conform de Surinaamse Grondwet en het Politiehandvest tot taak heeft, de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid, de bescherming van personen en goederen en de opsporing van strafbare feiten. Om deze grondwettelijke taak uit te oefenen heeft de politie een aantal van bevoegdheden tot haar beschikking. Enkele van deze bevoegdheden zijn volgens Eijk het verwijderen van personen van de openbare weg die de openbare orde verstoren, of een gevaar vormen voor de veiligheid van anderen of voor hun eigen veiligheid in artikel 11 Politiehand-vest. Het overbrengen van deze personen naar een voor hen tijdelijk geschikte plaats van bewaring geschiedt op last van een politieofficier. Strafvorderlijke bevoegdheden zoals staande houden en aanhouden staan in het Wetboek van Strafvordering. Het aanwenden van geweld zijn vervat in artikel 12 Politiehandvest en de artikelen 15 t/m 18 van de Instructie Ambtenaren van Politie.
De openbare orde gedurende de avondklok, wordt als volgt gekenmerkt: tussen 20.00 uur en 06.00 uur is voor geheel Suriname de normale gang van zaken, dat alle burgers zich thuis bevinden, uitgezonderd de essentiële diensten en anderen die vanwege bijzondere omstandigheden daarvoor een avondklokpasje hebben. Indien burgers zich dus niet houden aan deze openbare orde, verstoren zij die en is de politie bevoegd hen te verwijderen en over te brengen naar een voor hun tijdelijk geschikte plaats van bewaring. Dat kan een politiebureau zijn. Ook kan de politie ervoor kiezen om deze overtreders via de kortste weg naar huis te begeleiden. Eijk: “Het puur uit emotie goedkeuren van niet noodzakelijk geweld van de politie door derden, is zelf ook af te keuren.
door Adiën Samuel