Volgens overste Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, DNV is er bij de grenzen met Guyana en Frans-Guyana sprake van een ernstige situatie.
Daarom heeft ze vrijdagmorgen alarm geslagen bij de president. Hoewel het leger en de politie volop aanwezig zijn en ook mensen aanhouden, is er door de vele verplaatsingen, toch sprake van een potentiële dreiging. ‘We moeten elke oversteek beschouwen als een mogelijke besmetting, waarbij u in veertien dagen tijd meer dan 400 personen kunt besmetten’, aldus Veira.
In het kader hiervan heeft president Bouterse bekendgemaakt, dat alle maatregelen om het coronavirus in Suriname te bestrijden, ook de komende veertien dagen van kracht blijven. Volgens Bouterse is dit noodzakelijk, omdat er dagelijks nog veel mensen ongecontroleerd Suriname binnenkomen. Naar wij vernemen, is het grootste probleem, dat personen op illegale wijze toch de oversteek maken tussen Suriname en de aangrenzende landen.
De informatie heeft ons bereikt, dat er enorme steekpenningen aan ambtsdragers worden betaald om toch over de grensrivier in het oosten te kunnen varen. In sommige gevallen moeten de mensen Euro 150, – per persoon neertellen, zodat zij kunnen passeren. De meest stringente maatregelen voor het gehele land van de regering Bouterse zijn een avondklok tussen 20.00 en 6.00 uur en een verbod op samenkomsten van meer dan tien personen. Volgens Bouterse moeten wij deze situatie met de hoogste staat van paraatheid benaderen, omdat ons zorgsysteem de uitbraak van het Corona-virus niet aankan. Daarom waarschuwde hij gisteren opnieuw dat als de regels niet worden nageleefd, hij genoodzaakt zal zijn om in de grensgebieden de noodtoestand af te kondigen.